2014 Soçi Kış Olimpiyatları'na karşı yaptıkları protesto eylemleri ile basında sık sık yer alan Çerkesler dün akşam yine benzer bir eylem ile Rusya Federasyonu'nu protesto etti.

Çerkes Hakları İnisiyatifi öncülüğünde, her ayın 21’inde Rusya konsolosluğu önünde gerçekleştirilen protesto eylemlerinin on beşincisi dün akşam çok sayıda protestocunun katılımıyla düzenlendi.

Basın açıklamasına İstanbul Çerkes Derneği ve Maltepe Çerkes Derneği üyeleri de destek verdi. Polisin konsolosluk önünde almış olduğu yoğun güvenlik tedbirleri dikkat çekti.

Galatasaray Lisesi önünde buluşan ve Çerkes Soykırımı'nı anlatan pankartlar açan protestocular daha sonra, ''Soykırım Yapanlar Olimpiyat Yapamaz, Worepsow Tıbze Worepsow Tıxabze, Çerkesler Soçi'ye Dur Diyecek'' gibi sloganlar atarak konsolosluğa doğru yürüyüşe geçti. Bu yürüyüş esnasında İstiklal Caddesi üzerindeki halk ve turistler alkışlar ile sık sık bu protestoya destek verdi.


Okunan basın bildirisinde,'19. yüzyılda yüz binlerce Çerkesin katledildiği ve bir o kadarının da sürgüne gönderildiği topraklarda sportif faaliyetlerin yapılmasının olimpiyatların ruhu ile bağdaşmadığı, beş milyon civarında Çerkesin yaşadığı Türkiye'nin ise bu olimpiyatlara sporcu göndermemesi gerektiği, Çerkeslerin her platformda gerçekleri haykırmaya devam edeceği vurgulandı.


2014 Soçi Kış Olimpiyatları'na karşı olma nedenlerini anlatan yelekler giyen, bildiriler dağıtan ve Çerkes (Adığe) bayrakları da taşıyan protestocular, Çerkes Hakları İnisiyatifi tarafından okunan basın bildirisinden sonra gelecek ay aynı yer ve saatte tekrar buluşacaklarını vurgulayarak dağıldı. (Demokrat Haber)