Sağlık Bakanlığı Kanser Dairesi Başkanı Murat Gültekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birim olarak, kamuoyunun gündemini meşgul eden ve kanserojen olma ihtimali olan her maddeyi en kısa sürede gündeme alıp, yurt içi ve yurt dışı ilgili kurum, kuruluş ve bilim insanlarıyla değerledirdiklerini ifade etti.

 

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) ''her öğrenciye tablet'' sloganıyla hayata geçirdiği FATİH Projesi'nde kullanılacak kablosuz internet bağlantısının kansere neden olabileceği konusunda basında bazı haberlerin yer aldığını hatırlatan Gültekin, konuyla ilgili yurt içi ve yurt dışı tüm araştırmaların yer aldığı bir literatür taraması yaptıklarını, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bağlı kuruluşu Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı(IARC) ve ABD Kanser Enstitüsü ile birçok bilim insanından görüş alınarak detaylı bir bilimsel rapor hazırladıklarını söyledi.

 

Hazırladıkları rapordan elde edilen sonuçlara göre, kablosuz internet teknolojisinin kanser yaptığına dair herhangi bir bilimsel kanıt olmadığını kaydeden Gültekin, kablosuz ağların cep telefonlarından daha düşük seviyede elektromanyetik alan oluşturduğunu belirtti.

 

YASAKLAYAN ÜLKE YOK

Kablosuz internet teknolojisi ve çocuklara etkisi üzerine bugüne kadar yapılmış tek araştırmanın İngiltere Sağlık Bakanlığı'nın okullarda yaptığı araştırma olduğunu bildiren Gültekin, şöyle devam etti:

 

''Bu araştırmanın sonuçlarına göre, 1 yıllık kablosuz ağ maruziyeti cep telefonuyla 20 dakika konuşmak kadar düşük bir dozda radyasyona yol açıyor. Eğitim süresinin 6 ay olduğu düşünülürse bu 10 dakikaya tekabül ediyor. Yani 10 dakikalık cep telefonu konuşması kadar düşük bir radyasyona maruz kalıyor. Dünyanın pek çok ülkesinde eğitim sisteminde hatta çocukların okul servislerin de kablosuz internet kullanılır. 'Yasaklayan kullanmayalım' diyen ülke de yok."