Mardin Artuklu Üniversitesi'nde açılan ve Türkiye'de lisans düzeyinde bir ilk olarak Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne YÖK, ek kontenjanla 20 öğrenci alınmasına izin verdi. Üniversitenin Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Yıldırım, bu karardan ötürü büyük mutluluk yaşadıklarını söyledi.

MARDİN - Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Vekili ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylanan Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü ile açıklamalarda bulundu.

Yıldırım, açılan bölümün sadece Türkiye'de değil dünyada bir ilk olduğunu ifade ederek, "Dünyanın hiçbir yerinde 4 yıllık lisans eğitimi veren bir eğitim kurumu yok. Bayram havasını teneffüs ediyoruz. Hem Kürt halkı, hem üniversite hemde enstitü olarak büyük bir sevinç içerisindeyiz. Tabii ki en başta Kürt dili olarak zira Kürt halkının beklediği ve haklı bir bekleyiş içerisinde girdiği lisans bölümüne 4 yıllık Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümüne öğrenci alımına ilişkin kararımız kabul gördü ve onaylandı. YÖK tarafından bize bu çerçevede ek kontenjan ile 20 kişilik bir öğrenci sayısı verildi" dedi.

'VERİLEN KARAR, ANA DİLDE EĞİTİM İÇİN BİR BASAMAKTIR'
DHA'nın haberine göre; kararın ana dilde eğitime giden yolun bir basamağı olarak gördüklerini belirten Yıldırım, şöyle devam etti:

"Kürt Dili ve Edebiyatı olarak 4 yıllık lisans bölümü açılmadan önce Yaşayan Diller Enstitüsü bünyesinde yüksek lisans düzeyinde eğitim veriyorduk. YÖK'ün daha önce enstitü adının Yaşayan Diller olarak verilmesi Kürt kamuoyunda soğuk karşılanmıştı. Ama biz bu isme takılmadan içeriğini doldurmaya gayret ederek büyük bir mesafe aldık. Geçen yıl ve bu yıl aldığımız yüksek lisans öğrencileri bunun kanıtıdır. Bizim asıl bayramımız 4 yıllık lisans bölümünün açılmasıdır. Biz bu bölüme mutlaka öğrenci alarak liseyi bitiren gençlerimizin LYS sınavına girip burada okumalarını ve birer Kürt dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak mezun olsunlar istiyoruz.

DERS KİTABI SIKINTISI
Bu dile uzun yıllar öncesinden uygulanan baskılar, reva görülen asimilasyon uygulamaları bu dilde ders kitabı hazırlama olanağı ve imkanı vermedi. Hatta bırakın ders kitaplarını hazırlamayı bu dilde mektup yazanlar, makale yazanlar bile cezalandırıldı. O yüzden de ders kitabı müfredat sahasında büyük bir boşluk oluştu. Sayın Rektörümüzle bir araya gelerek bir proje dahilinde hem yüksek lisans, hem de lisans öğrencilerimiz için bir ders kitabı serisi hazırlamasının işine girmiştik. İlk kitaplarımızın baskısını yaptık. Bu yıl bu eksikliğimizi de gidereceğiz.

Bölümün açılmasının anti propagandasını yapacaklar da mutlaka çıkacaklardır. Ama eminim ki bunlarda göreceklerdir ki bunun halkın birlik beraberliğine, ülkenin bütünlüğüne, üniter yapıya falan olumsuz bir etkisi olmayacaktır."

'BARIŞA OLUMLU BİR KATKI SAĞLAYACAKTIR'
Yıldırım, bölümün açılmasının barışa büyük katkı sağlayacağına inandığını da ifade ederek, "Savaşın da, barışın da en önemli faktörlerinden, olgularından bir tanesi Kürt Dilinin eğitimde kullanılmasıdır. Dolayısı ile bu dilin ve Kürt Dili ve Edebiyatının 4 yıllık lisans seviyesinde bir devlet üniversitesinde açılması elbette ki barışa olumlu bir katkı sağlayacaktır" dedi. (NTVMSNBC)