Bu yıl 4'üncüsü gerçekleştirilen Kahramanmaraş Uğur Böcekleri Şenliği, Çimen Dağı'nın 2 bin 259 rakımlı Uludaz zirvesinde yapıldı. Zirveye göç ederek gelen uğur böceklerini gören vatandaşlar hayran kaldı.

Uğur böceklerinin yaşamını mercek altına alan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Kalkar, her yıl Haziran ayında ortaya çıkan muhteşem manzaraya dikkat çekti.

Uğur böceklerini ilk olarak 2006 yılında, Dağcılık Kulübü olarak zirve tırmanışı sırasında keşfettiklerini belirten Kalkar, uğur böcekleri ile ilgili bilimsel çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

KSÜ, Kahramanmaraş Valiliği ve İl Çevre Orman Müdürlüğü'nün katkılarıyla bir proje başlattıklarını ifade eden Kalkar, bir öğrencisi ile birlikte yaptığı tez çalışması sırasında ulaştığı bilgileri şöyle sıraladı:

"Uğur böcekleri Nisan, Mayıs ayı bittikten sonra Haziran ayının başında bu bölgeye göç ediyorlar. Tekrar yaz aylarında tarım arazilerinin olduğu yerlere göç etmeye başlıyorlar. Biz burada bin 900 metre yükseklikten başlayarak uğur böceklerine rastladık. En yüksek popülasyonu 2 bin 200 metre yüksekte bulduk. Yaptığımız popülasyon çalışmalarıyla, metrekareye 500 ile 2 bin civarında uğur böceğinin düştüğünü fark ettik. "

VALİ UĞUR BÖCEKLERİNDEN ÖZÜR DİLEDİ

Uğur böceklerinin ziyaretçilerden rahatsız olduklarını belirten ve onlardan özür dilediklerini söyleyen Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe de yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Bugün şehrimizin doğal güzelliklerinden, zirve noktasındaki bir güzelliği birlikte izliyoruz. Uğur böcekleri Uludaz tepesini yuva olarak seçmiş. Biz bu böcekleri uğur için görüyoruz ve şans getirmesi için uçurmaya çalışıyoruz. Aslında tabiatta küçük zararlı böcekleri yok eden, yani güllere ve sebzelere musallat olan zararlı haşereleri yok eden, aynı zamanda doğaya hizmet eden çok faydalı böcek.

Biz bugün bunları yuvalarında rahatsız ediyoruz. Ben ilk defa bu tepeye geldim. Uğur böceklerini de, burada toplu halde görmüş oldum. Bu güzellikleri ne kadar daha çok korursak, o kadar daha yaşarlar. O bakımdan biz Uğur böceklerinden özür diliyoruz. "

Uğur böcekleri görmeye gelenler arasında, Vali Şükrü Kocatepe, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı'nın yanı sıra fotoğrafçılar ve çok sayıda vatandaşta hazır bulundu.

NEDEN ŞANS BÖCEĞİ?

Eski zamanlarda çiftçiler tarlalarına musallat olan ve ekinlerini mahveden yaprak bitleriyle bir türlü baş edemezlermiş. İşte o dönemlerde çiftçilerin imdadına uğur böcekleri yetişmiş ve tarladaki yaprak bitlerini yemişler. O günden sonra da çiftçilerin kendilerini kurtaran uğur böceklerinin, şans getirdiğine inanmış ve onları şans getiren böcek olarak anmaya başlamışlardır.

Bir başka inanışa göre ise; uğur böceklerinin uğuru, sırtında taşıdığı yedi noktadan ileri gelir. Uğur böceklerinden en çok rastlananı ve genel popülasyonda sayıları en fazla olanı üzerinde yedi nokta taşıyan türdür.

Yedi, birçok toplumda şans sayısı olarak kabul edildiği için, insanlar bir uğur böceği gördüklerinde, hemen dilek tutar ve 'Uç uç uğur böceği, annen sana terlik pabuç alacak' tekerlemesini söyleyerek dileklerinin gerçekleşeceğine inanırlar.

Haberler.com