PERVİN METİN / SABAH

"Çınardibi" adlı bir dergi yayımlayan Ümraniye Kazım Karabekir Mahallesi gönüllüleri, kendi ellerinden çıkan yazı ve şiirlerle toplumsal bağları güçlendirip, gençleri kötü alışkanlıklardan uzaklaştırmayı hedefliyor

Umut ile sevda ile düş ile yola çıktık, çünkü bir derdimiz vardı" diye ifade ediyorlar kendilerini. Ümraniye Kazım Karabekir mahallesinin üniversite ve lise çağlarındaki 40 gönüllüsü, mahallede artan uyuşturucu, kumar, çeteleşme ve yabancılaşmaya karşı mücadele etmek için harekete geçti. Sayıları gün geçtikçe artan gençler, toplumsal ve sosyal bağları güçlendirip, çocuk ve yetişkinlere alternatif yollar yaratmak için Çınardibi adını taşıyan bir dergi çıkardı.

UMUT IŞIĞI OLDU

Mahallede yaşayan ev kadınları, çocuk ve gençlerin kendilerini ifade ettiği dergi, 5 yıldır umut ışığı oldu. Bağışlar sayesinde 13'üncü sayının basıldığı dergide, isteyen istediği konu hakkında yazıyor, şiirlerini ya da çizdiği resimleri yayımlatıyor. Kimi ise çektiği güzel bir fotoğrafı paylaşarak dergiye katkı sağlıyor. Tamamen mahalle dergisi olan ve bin adet basılan Çınardibi'ne büyük küçük, kadın erkek demeden 100'den fazla kişi destek veriyor.

Dergi basılmadan önce, aynı adı taşıyan kültür merkezinde bir araya gelen kurucu ekip, önce konu belirlese de tema konusunda sınır getirmiyorlar. Ardından kapı kapı dolaşıp özellikle ev kadınları ve çocukları haberdar ediyor, yazı ya da şiirlerini hangi tarihe kadar teslim etmeleri konusunda bilgi veriyorlar. Toplanan ürünlerin tamamı, yaklaşık 60 sayfalık dergide fotoğraflarla desteklenerek yayımlanıyor. Daha sonra basılan dergileri, 50 kuruşa tüm mahalleliye dağıtıyorlar. Birbirlerinin yazı ya da şiirleri hakkında uzun tartışmalar ya da fikir alışverişi yapan mahalle sakinleri, genelde aile, kadın - erkek ilişkileri ya da çocuk sevgisi üzerine yazmayı tercih ediyor.

Gönüllülerden 34 yaşındaki Devrim Boran, "Artık maç ya da dizileri değil, kendi yazdıklarını konuşur, tartışır oldular. Bizimkisi sokaktan beslenen bir faaliyet. Çamaşır asan kadın ya da top oynayan çocuk kendi fotoğrafını dergide görünce çok mutlu oluyor" diyor.

TÖREYE EĞİLDİLER
İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri mezunu olan 28 yaşındaki Cüneyt Boran, derginin tasarımı dışında Çınardibi Kültür Merkezi'nde çocuklara İngilizce ve Matematik dersi veriyor. Daha çok gönüllüye ihtiyaç olduğunun altını çizen Boran, "Kadın sorunu ve töre cinayetlerine ilişkin seminerler vermeyi, halkı bilinçlendirmeyi istiyoruz. Bu nedenle destek verecek herkese kapımız açık" diye konuşuyor.

'İLHAM BAZEN ZOR GELİYOR'
Dergi yazarlarından Hatice Depeli 58 yaşında bir ev hanımı. 3 çocuk ve torun sahibi olan Depeli, şiir yazıyor. "İlham bazen zor geliyor" diyen Depeli, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Ev işlerini bitirmemişsem aklımı şiire veremiyorum. Bazen bir günde bazen bir haftada yazabiliyorum ama mutlaka bir şeyden etkilenmem lazım. Önceleri eşim şiirleri benim yazdığıma inanmıyordu. Şimdi benim yazdıklarımı kendi arkadaş ortamında okuyor."

Mahmut Çomak, bugüne dek 60 tane yazı yazdığını, birçoğunun dergide kullanıldığını söylüyor. Genelde mahalle ve ülke sorunlarını ele alan Çomak, "Bu dergi ve kültür merkezi, hepimizin hayallerini değiştirdi. Mahalle yeniden doğdu sanki" yorumunu yapıyor.