Moskova Patrikhanesi’nden ayrılarak Ekümenik Patrikhane tarafından Otosefal statüsü verilen Ukrayna Ortodoks Kilisesi heyeti, Patrik Epifanyus ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko liderliğinde İstanbul’a gelecek.

15 Aralık 2018’de yapılan Ukrayna Kiliseleri Birleşme Konsülü’nde alınan birleşme kararı sonrasında Ukrayna Birleşik Ortodoks Kilisesi Patrikhanesi kurulmuş, patrik olarak da Kyev Metropoliti Epifanyus seçilmişti.

İstanbul Balat’taki Ekümenik Ortodoks Patrikhanesi tarafından Ukrayna Birleşik Ortodoks Kilisesi’nin statüsünü belirleyen resmi belge olan Tomos’un teslimi ve Patrik Epifanyus’un kutsanması töreni ise 6 Ocak Pazar günü Epifanya Bayramı’nda yapılacak. Kutsama töreni için Patrik Epifanyus’un yanı sıra Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko ve geniş bir Ukraynalı heyet de İstanbul’a gelecek.

Geçtiğimiz yıl başlayan ayrılık süreci, Ekümenik Patrikhane ile Moskova Patrikhanesi arasında gerginliğe sebep olmuş ve ilişkileri kopma noktasına getirmişti. Ukrayna Birleşik Ortodoks Kilisesi’nin 15 Aralık’taki bağımsızlık kararı sonrasında da Moskova Patrikhanesi’nin İstanbul Rus Konsolosluğu Şapeli’ne Rus rahip atayarak Ekümenik Ortodoks Patrikhanesi ile tüm ilişkilerini kesmişti.

Epifanya Bayramı kutlamaları ve Otosefal statüsü verilen Ukrayna Ortodoks Kilisesi Patriği Efifanyus’un kutsama töreninin ayrıntılarını SAT-7 TÜRK televizyon kanalından takip edebilirsiniz.

Seyfi Genç / Demokrat Haber