Hayata Destek Derneği, Hatay’ın Altınözü ilçesinde Türkiye’nin ilk ekolojik oyun parkı “Bir Dünya Çocukları Parkı”nı açtı.

Hayata Destek Derneği, Ekim 2012’den bu yana Hatay, Şanlıurfa ve Kilis bölgelerinde kamp dışında yaşayan Suriyeli aileler için insani yardım çalışmaları sürdürüyor.

Dernek, doğal ve insan kaynaklı afetlerden etkilenen hassas grupların başında gelen çocuklara çeşitli faaliyetlerle hem eğitim, hem de psiko-sosyal olarak destek veriyor.

Hijyen, gıda yardımı ve çeşitli eğitim çalışmalarına devam eden Hayata Destek Derneği, çocuklar için ekolojik oyun parkı inşa etti.

Altınözü Belediyesi’ne hediye edilen park, Altınözü Stadyumu’nun yanına kuruldu. Dernek, belediyenin katkılarıyla “bir dünyanın çocukları” için hep birlikte, kendilerine ve doğaya zarar vermeden üretebilecekleri, yeniden kullanıma örnek olabilecek bir alan oluşturmayı hedefledi. Park projesi ile Suriyeli ve Türkiyeli çocukların birlikte oynayabilecekleri, beraber aktivitelere katılabilecekleri bir alan yaratıldı.

“Bir Dünya Çocukları Parkı”, çocukların yaratıcı katkılarıyla gelişecek şekilde tasarlandı ve tüm dünya çocuklarına hediye edildi.

Konum olarak hem Altınözü’nde bulunan kampa, hem de merkeze yakın olan parkta, engelli çocukların da rahatça faydalanabilmesine özen gösterildi; park “sürdürülebilirlik” esaslarına göre tasarlandı..

Parkın mimarı Fikriye Pelin Kurtul Vacek, projesini oluştururken çocukların da görüşlerini aldı. Kısıtlı bütçe ile ekolojik bir parkın hangi ilkeler izlenerek yapılabileceğini gösteren parkta “reuse” yani “tekrar kullanım” örnekleri bulunuyor.

Parkın içindeki ahşap ev, Antakya’dan toparlanan ikinci el paletlerin kullanımı ile yapıldı. Mekana tekerlekli sandalyeli çocukların da girebilmesi için platform kuruldu.

Çocuk oyun alanının üç tarafını çevreleyen taş duvar için Altınözü’nde başka bir parkın yıkılan duvarlarından arta kalan taşlar kullanıldı. Taştan duvarın örülmesi için Altınözü’nden bir usta bulunmasına özen gösterildi.

Park alanının doğal eğimi kullanılarak yapılan merdiven ve kaydırak da yine Antakya ustalarının ürünü olmakla beraber tekerlekli sandalyeyle gelen çocukların da kaydırağın keyfine varmasını sağlayacak şekilde tasarlandı.

Merdiven çocukların gerçekleştirdikleri aktiviteleri rahatça izleyebilecekleri amfitiyatro şeklinde yapıldı. Yine bu merdivenin önünde çıkma paletlerle ve tekerleklerle yapılan hacıyatmazlar, çocukların yap-boz şeklinde kullanıp yaratıcılıklarını geliştirecekleri dikdörtgen prizma şeklinde kutucuklar ve yine bu yapılarda kullanabilecekleri saman balyaları bulunuyor. Saman balyaları aynı zamanda ev içerisinde de oturmak için kullanılıyor. Parkta ayrıca ahşap salıncak, kullanılmayan araba tekerlekleriyle çevrelenmiş bir kum havuzu, yine kullanılmayan araba tekerlekleriyle hazırlanmış bir tırmanış piramiti bulunuyor. Parkta bulunan bitkileri sulamak için yağmur suyuyla dolan bir su deposu da yer alıyor. Deponun önünde kullanılmayan bir küvet küçük bir havuza dönüştürülerek çocukların biraz olsun serinlemeleri için fırsat yaratıldı. Altınözü’nden bir metal ustası yapımını gerçekleştirdiği “Dünya”yı temsil eden küre heykeli çocuklar için hem dünyayı şeklen tanıma olanağı sağlıyor hem de tırmanma platformu oluşturuyor.

Hayata Destek Derneği Genel Müdürü Sema Genel Karaosmanoğlu, Ekolojik Oyun Parkı şu sözlerle anlatıyor: Hayata Destek Derneği olarak tasarladığımız ve yürüttüğümüz tüm projelerde çevreye duyarlılık çok hassas olduğumuz bir konu. Acil malzeme dağıtımından uzun vadeli iyileştirme projelerine kadar çevreye duyarlılığı her çalışmamızın bir parçası yapıyoruz. Bugün hem bölge halkına hem de Türkiye’ye böyle önemli ve güzel bir park kazandırmaktan mutluluk duyuyoruz. Çocuklar derneğimizin faaliyetlerinin önemli bir odak noktası, onlara böyle bir mutluluğu yaşatmaktan da gurur duyuyoruz.

Parkın mimarı Fikriye Pelin Kurtul Vacek ise parktaki sürdürülebilirlik esaslarına vurgu yaptı. Vacek, ”‘Tasarımcısı olmayı seçtiğim projelerde mutlaka sürdürülebilirlik esaslarını uyguluyorum. Hayata Destek Derneği gibi hem insana hem de çevreye duyarlı bir kuruluş için proje yapmış olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Parkımızın projelendirme süreci boyunca çocuk bekleyen bir anne adayı olmam ve çocuklar için güzel bir şeyler yapıyor olmamız benim için bu projeyi çok özel kılıyor. Amacımız bu projenin hem çocukları mutlu etmesi ve eğitimlerine katkısının olması, hem de çevreye karşı duyarlılığı geliştirmesi’ dedi.