Ankara Çankaya Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Türkiye’nin en büyük cemevi Pir Sultan Abdal Kültür Merkezi ve Cemevi, yoğun katılımın olduğu bir törenle açıldı.

Oran’da 4 bin 800 metrekarelik kullanım alanına sahip Çankaya Belediyesi Pir Sultan Abdal Kültür Merkezi ve Cemevi’nin açılışını, CHP milletvekilleri Malik Ejder Özdemir, İlhan Cihaner, Levent Gök, PM Üyesi Seyhan Erdoğdu, CHP Çankaya İlçe Başkanı Mehmet Perçin, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Alevi-Bektaşi örgütleri temsilcileri ve CHP Çankaya Belediye Başkan Adayı Alper Taşdelen birlikte gerçekleştirdi.

Çankaya Belediye Başkanı Tanık yaptığı konuşmada, cemevi çalışmalarını hızla bitme noktasına getiren emekçi dostlarına tek tek teşekkür ederek, “Tümüyle Alevi-Bektaşi felsefesine göre özel olarak inşa edilen bu merkez, bir arada yaşama kültürünün önemli sembollerinden biri olacak” dedi.

Tanık konuşmasında şunları konuştu:

“Sevgili canlar Çankaya Belediyesi’nin emekçilerinin çok yoğun çalışmaları, özenli, içten ve sahiplenerek yapmış oldukları çalışmalar sonucu Alevi kültürüne uyan bir yapı yapma gayreti içerisinde tasarlanmış olan yapıyı aynı güzellikle inşa etme başarısını gerçekleştirdik.

Bugün içini ve etrafını gördüğünüz bu yapıyı umut ediyorum ki önümüzdeki yıllarda hak ettiği biçimde, kaliteli biçimde değerlendirme şansımız olacak.

Bu yapı Anadolu’nun barışçı kültürünün ve insandan yana, onurdan yana, evrene sahip çıkan, hayata sahip çıkan kültürünün, Pir Sultan Abdal’ın adıyla yaşayacak. Pir Sultan Abdal’ın felsefesiyle birlikte Alevi-Bektaşi inancı mensuplarının her türlü gereksinimlerinin karşılanmasına hizmet edecek mütevazı yapı olacağını biliyorum.

Ben bu yapının ülkemizde birliği, dirliği, demokrasi mücadelesi ve onurlu yaşam için göstermiş olduğu anlayışı ifade etme açısından önemli buluyorum.

Barış kültürünün Türkiye coğrafyasında yaşayan halkların en temel ihtiyaçlarından birisi olduğunu biliyorum.

Alevi-Bektaşi inancının bu kültürel yapılanma için çok özel, çok önemli ve çok değerli temelleri olduğunu da tanıyan ve gören birisi olarak ülkemizin geleceğindeki barışın teminatı olma gayreti içerisinde sizlerin herkesten daha fazla çaba sarf edeceğine yürekten inanıyorum. Bunun için cem olmanın, bir olmanın, birlik olmanın, dirliğin yolu olduğunu bildiğinizden eminim.”

KADAR HER UNSUR ÖZENLE TASARLANMIŞ

Turan Güneş Bulvarı ile Ürdün Caddesi arasında bulunan merkez, üç kattan oluşuyor. Giriş katta cenaze, kurban kesim, taziye ve toplantı için alanların yanı sıra otopark, kazan dairesi, sığınak, çok amaçlı toplantı salonu, yemekhane, yönetim ve depolama alanları, mutfaklar, gasilhane-morg, soyunma odaları, sergi ve konferans salonu bölümleri yer alıyor.

Birinci katta kırklar meydanı, fuaye alanı, atölyeler, bebek bakım odası, dede odası, sistem odası ve yine soyunma odaları yer alıyor.

7 katlı özgün çatının altında ‘kırklar meydanı’nın yanı sıra inanç müzesi ve kütüphane bulunuyor. Dış kaplama taşı Hacıbektaş’tan getirilen Nevşehir taşı ile bezenen merkeze 7 merdiven sonundaki Cennet Kapısı’ndan girilirken, merkezdeki basamak sayılarından seçilen bitkilere, dış cephedeki kufi Ali süslemelerinden çevre düzenlemesine kadar her unsur özenle tasarlanmış olmasıyla dikkat çekiyor. (Milliyet)