1955 yılında kurulan "Open Doors", dünya çapında dini inançlarından dolayı baskı gören Hıristiyanlara yardım eden ve uluslararası çalışan bir sivil toplum kuruluşu. Kuruluş yıllık olarak ise Hıristiyanlara yönelik lokal düzeyde yaşanan baskı ve şiddetten devletlerin politikasına kadar bir çok başlıkta "tehlikeli bölgeler" haritası çıkarıyor. 2011 haritasını açıklayan kuruluş, 50 ülkeyi 'tehlikeli ülkeler' listesine koydu.

"Open Doors" adlı kuruluşun son raporuna göre dünya çapında 100 milyon Hıristiyan tehlike altında yaşıyor. 50 tehlikeli ülkeler listesinin 31. sırasında ise Türkiye yer alıyor. Raporda, Türklerin Hıristiyanları "düşmanların ajanları" olarak gördüğü bildiriliyor.  

Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da listenin birinci sırasında Kuzey Kore yer aldı. K. Kore'de hiç bir şekilde Hıristiyan inancına tahammül edilmediğini duyuran kuruluş, Hıristiyanların hapis ile ölüm cezasıyla tehdit edildiğini ve dini vecibelerini gizli şekilde yerine getirdiklerini bildirdi. Bu ülkede yaşayan 400 bine yakın Hıristiyan'ın ikinci sınıf görüldüğüne dikkat çeken kuruluş, 70 bin Hıristiyan'ın çalışma kamplarında esir tutulduğunu belirtti.

'Tehlikeli ülkeler' listesinde Kuzey Kore'yi ise sırasıyla şu ülkeler izledi: Afganistan, Suudi Arabistan, Somali, İran, Maldivler, Özbekistan, Yemen, Irak, Pakistan, Eritre, Laos, Kuzey Nijerya, Moritanya, Mısır, Sudan, Bhutan, Türkmenistan, Vietnam, Çeçinistan, Çin, Katar, Cezayir, Komorlar, Azerbeycan, Libya, Umman, Brunei, Fas, Kuveyt, Türkiye, Hindistan, Myanmar.

İRAN'DA HIRİSTİYANLAR BASKI ALTINDA

Bu ülkelerden geçen yıl listenin ikinci sırasında yer alan İran, bu yıl beşinciye sıraya geriledi. Fakat hala İran'da Hıristiyanlık azınlık baskı altında. İslam dininden çıkmanın yasak olduğu İran'da, Hıristiyan olanlar ise Şeriat rejimi tarafından ölüm cezasıyla tehdit ediliyorlar. 460 bin Hıristiyan'ın yaşadığı tahmin edilen İran'da bu dinden olanlar sadece televizyon ve internet üzerinden dini kültürlerini takip edebiliyorlar.

TÜRKİYE'DE 'DÜŞMAN' GÖRÜLÜYORLAR

Türkiye'de ise Hıristiyanlık, Türk milliyetçiliğinin önemli saldırı noktalarından biri. 100 bin Hıristiyan'ın yaşadığı tahmin edilen Türkiye'de, Hıristiyanlar 'düşman güçlerin ajanı' olarak görülüyor. Malatya'da öldürülen 3 Hıristiyan'ın davası ise hala sonuçlanmış değil.

Toplum içinde ise Hıristiyanlar "düşman güçlerin ajanı" ve "vatan haini" olarak görülüyorlar. Aynı şekilde basın ile siyaset dünyasında da Hıristiyanlara yönelik nefret ve ırkçı söylemler var.

Kilise inşasına ise izin verilmiyor. Dini okulların açılması ve seminerlerin verilmesi de yasak. Devlet dairelerinde çalışan Hıristiyanlar, dinlerinden dolayı baskı görüyor. Aynı şekilde Hıristiyanlar, işlerinden olabiliyor. Kilise ve dini cemaate girenler "koruma ve can güvenliğinizi sağlıyoruz" gerekçesiyle yakın polis-istihbarat takibinde. Kiliselere girip-çıkanlar ise hem polisler ve hem de ırkçılar tarafından taciz ediliyor.

SURİYE'DE TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR!

Mısır'dan sonra 1,9 milyon ile Ortadoğu'da en fazla Hıristiyan'ın yaşadığı Suriye'de Hıristiyanlar için tehlike çanları çalıyor. Esad rejimine yönelik başlayan protestolar ve şiddet olaylarında Hıristiyanlar hedefte. Çünkü muhalif radikal İslami gruplar, Hıristiyanları Esat rejiminin taraftarı olarak görüyor. Şimdiye kadar Arap ülkeleri arasında Hıristiyanların özgürce yaşabildikleri tek ülke olan Suriye'de bu durum iç savaşın patlak vermesiyle tersine dönebilir.

EN BÜYÜK KAÇIŞ IRAK'TAN

1990'lı yılların başında 1 milyondan fazla Hıristiyan'ın yaşadığı Irak'ta bu rakam 2003 yılında 550 bine düştü. Irak savaşından en fazla etkilenen grupların başında gelen Hıristiyanların yarısı bu ülkeden kaçtı. Geride kalan 300 bin civarında Hıristiyan ise büyük bir korkuyla yaşıyor.

Hıristiyanlara yönelik en büyük saldırı Ekim 2010'da Bağdat'ta bir kilisenin bombalanmasıydı. Buradaki saldırıda 58 kişi hayatını geçmişti. 2004 yılından ise 71 kilesinin saldırıya uğradığı belirtiliyor.

IRAK'TAN KAÇANLARIN ÇOĞU FEDERE KÜRDİSTAN BÖLGESİ'NE GİDİYOR

Federe Kürdistan Bölgesi ise Irak'tan kaçan Hıristiyanlar için güvende oldukları bir bölge. Kürdistan Federe Bölge Yönetimi sınırları içerisinde 160 bin Hıristiyan'ın yaşadığı tahmin ediliyor. (anf)