Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı'nın (TÜSEV) yaptığı araştırmaya göre İstanbul’da 10 binin üzerine evsiz insan bulunuyor. Sokakta yaşayan ve toplum tarafından ötekileştirilen insanlara destek olmak amacıyla kurulan Hayata Sarıl Derneği, evsizler için lokanta açtı.

Evsizler Lokantasının proje mimarı Ayşe Tükrükçü, "Kapsamlı dayanışma olursa sorunları çözebiliriz" diyerek dayanışma çağrısında bulundu.

Gazete Duvar'dan Ahmet Külsoy'un haberine göre Hayata Sarıl Derneği, Türkiye’nin ilk evsizler lokantasını Beyoğlu Kurabiye Sokak’ta açtı. “Bedeninde beslensin ruhun da” sloganı ile kapılarını topluma açan Hayata Sarıl Derneği Lokantası ilke imza attı.

Evsizler Lokantası’nda gündüzleri herkes ücretli yemek yiyebilecek akşam saatlerinde ise evsizlere sokakta yaşayanlara yemek servisi yapacak. Evsizler Lokantası çalışanları da evsiz ve sokakta yaşayanlardan oluşuyor. Bir dönem sokak çocukları ile ilgili proje çalışması yürüten Yusuf Kulca da çalışanlara psikolojik destek verdi.

Projenin mimarı Ayşe Tükrükçü, 51 yaşında eski bir seks işçisi. 2007 yılında bağımsız milletvekilli adayı olarak kamuoyunun karşısına çıkmış. Üç yıl kadar seks işçiliği yapan Tükrükçü, genelevde çalışırken acımasızlığın köleliğin nasıl bir şey olduğunu hatırlamak istemiyor. Geriye değil, ileriye bakılması gerektiğini aktaran Tükrükçü, 21 yıl sonra sigortalı çalışmanın mutluluğunu yaşadığını ifade ediyor.

TÜSEV’in yaptığı araştırmaya göre İstanbul’da 10 binin üzerinde evsiz insan olduğu saptanmış. Her 100 kişiden biri kısa ve uzun süreli evsizlik yaşıyor. Her 10 kişiden biri hayatında en az bir kere evsiz yaşıyor.