Türkiye Ermenileri arasında yıllardır süren patrik krizinde yeni bir gelişme yaşandı. Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan, 25 Haziran 2015 Perşembe günü saat 15:30’da, Peder Şirvan Mürzyan refakatinde, İstanbul Valisi Sayın Vasip Şahin’i ziyaret etti ve Patrik Seçimi yapılması için dilekçesini sundu.

İstanbul Ermeni Patriği ve Türkiye Ermenileri Ruhani Başkanı Mesrob Mutafyan 2008'de frontotemporal demans hastalığına yakalanmış ve hâlen patrik ve başpiskopos olsa da, fiilen tüm görevlerinden çekilmişti.

Mutafyan’ın sağlık durumu nedeniyle yerine getiremediği görevi vekaleten Başepiskopos Aram Ateşyan yürütüyordu. Ermenilerin bir grubu Mutafyan’ın sağlık durumundaki ciddiyet nedeniyle yeni bir patrik seçimi yapılmasını istiyordu. Hatta bunun için imza kampanyası da yaptılar.

Patrik Mutafyan görevlerini yerine getiremediği için Patrikhane bünyesinde oluşturulan Seçim Müteşebbis Heyeti ve Patriklik Ruhani Kurulu, yeni patriklik seçimine için izin verilmesi yönünde müracat etmiş, İçişleri Bakanlığı “patrik hayatta olduğu” gerekçesiyle bu isteği kabul etmemiş, bunun yerine bir patrik vekilinin patrikhane organları tarafından seçilebileceği yanıtını vermişti.

Bunun ardından da 2010 yılında, Eş-Patrik seçimi gerçekleştirmek için bir dilekçe verilmiş ve gelişmeler sonucu Patrik Genel Vekili seçimi yapılmıştı. Ermeni Kilisesi geleneğinde olmayan bir ünvan oluşturularak Başepiskopos Aram Ateşyan, Patriklik Genel Vekili olarak tayin edilmişti.

Türkiye Ermenileri Patrikliği internet sitesinden yapılan açıklamada, Patrik Genel Vekili Aram Ateşyan’ın, cemaat üyelerinden gelen yoğun talepler sonucu, örf, âdet ve gelenekleri doğrultusunda Patrik Seçimi yapılması hususunda gereğinin yapılması için, bir kez daha Valiliğe başvuruda bulunduğu duyuruldu. (Demokrat Haber/Murad Mıhçı)