Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM), Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 15 ayının avlanması ile ilgili açtığı ihaleyi Lahey’deki Yaban Hayatı Adalet Komisyonu’na taşıdı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, 15 ayı, 109 yaban keçisi ve 4 çengel boynuzlu dağ keçisinin de aralarında bulunduğu birçok yabani hayvan türünün 1 Mayıs-15 Aralık tarihleri arasında avlanmasına izin verdi.

Artvin’de 6, Kastamonu’da 5, Sinop’ta 3 ve Giresun’da 1 olmak üzere 15 ayının vurulması planlanıyor. Bunlardan bir bölümü şimdiye kadar avlandı bile. Kastamonu’daki beş ayı ise 50 bin lira karşılığında ekim ayında avlanacak.

Hayvan hakları sivil toplum örgütlerinden oluşan HAKİM, 'av turizmi'nin iptali için, Hollanda’nın Lahey kentinde geçtiğimiz ay kurulan Yaban Hayatı Adalet Komisyonu’na başvurduğunu açıkladı.

Orman ve Su İşleri Kastamonu Şube Müdürü Yalçın Uyanık ise hastalıklı, zayıf ve yaşlı ayıların “tercih edileceğini” iddia ederek bir avcının birden fazla ayıyı vurmasının söz konusu olmayacağını söylüyor.

Hayvan hakları savunucularıysa 'av turizmi' denen uygulamayı “cinayetin parayla satılır hali” olarak nitelendiriyor

Komite, başta av turizmi olmak üzere, doğaya ve yaban hayatına ciddi zararlar veren avcılığın yasaklanması için girişimde bulunduğunu açıkladı.