Türkiye İnsan Hakları Vakfı kolluk güçlerinin şiddetine maruz kalan ve işkence ve kötü muamele gören herkesi işkence izlerinin belgelenebilmesi, rapor edilebilmesi ve daha da önemlisi tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilmeleri için Adana, Ankara, Diyarbakır ve İzmir'de bulunan temsilciliklerine baş vurmaya çağırdı.

İşte TİHV’in çağrısı:

İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE SUÇTUR!

Son günlerde Türkiye’de toplantı ve gösteri yapma özgürlüğünü kullanarak barışçıl protestolara katılan kişilere yönelik kolluk güçleri tarafından uygulanan şiddet, işkence ve kötü muamele boyutuna varmış ve hatta ölümlere yol açarak adeta bir vahşet görünümü almıştır.

Barışçıl ve demokratik protestolara yapılan saldırılar sonucunda binlerce kişi gözaltına alınmış ve işkence ve kötü muameleye maruz kalmıştır. Saldırılar sırasında binlerce insan yoğun biçimde kullanılan “kimyasal ajanlardan üretilmiş silah” olan gazlara maruz bırakılmaları sebebiyle yaralanmış ve sağlıkları tehlikeye atılmıştır. Yine binlerce insan gaz bombasının hedef gözeterek ateşli silahmış gibi kullanılması sonucu kanışter çarpması, basınçlı su kullanımı sonucunda sürüklenme ve havalanıp çarpma ve plastik mermi kullanımı ve linç düzeyinde kaba dayak nedeniyle oluşan kunt travma ve kafa travması olmak üzere çeşitli yerlerinden yaralanmıştır.

İşkence ve kötü muamele olağanüstü hal, sıkıyönetim ve savaş durumlarında dahi hiçbir istisnası olmaksızın uluslararası hukuk ve anayasa tarafından yasaklanmıştır. Ayrıca Avrupa insan hakları mahkemesi 10 Nisan 2012 tarihli, 9829/07 sayılı Ali Güneş-Türkiye kararında Türkiye’yi gaz kullanımı nedeniyle işkence ve kötü muamele sebebiyle suçlu bulmuştur.

Tüm bu sebeplerle son günlerde siyasi iktidar açıkça suç işlemektedir.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı olarak, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin mekanizmalarını harekete geçirmekte olduğumuzu ve yaşanan ihlallerin sorumluları hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı ve sorumluların adalet önüne çıkarılması için çalışacağımızı duyururuz.

Maruz kalınan işkence ve kötü muamelenin belgelenmesi ve raporlanması sorumluların cezalandırılması açısından önemlidir.

Bu nedenle kolluk güçlerinin yoğun şiddetine maruz kalan ve işkence ve kötü muamele gören herkesi işkence izlerinin belgelenebilmesi, rapor edilebilmesi ve daha da önemlisi tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerimizden ücretsiz olarak yararlanabilmeleri için Adana, Ankara, Diyarbakır, İstanbul ve İzmir’de bulunan temsilciklerimize başvurmaya çağırıyoruz.

Ayrıca tüm bulguların varsa toplanan gaz fişeklerinin temsilciliklerimiz ile paylaşılmasının önemini bir kez daha hatırlatıyoruz.

TİHV TEMSİLCİLİK İLETİŞİM BİLGİLERİ:

TİHV Adana Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi: Kurtuluş Mahallesi 19. Sokak A Blok No: 23/2

Tel: (322) 457 65 99

TİHV Ankara Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi: Mithatpaşa Caddesi No: 49/11 6. Kat Kızılay,

Tel: (0 312) 310 66 36

TİHV Diyarbakır Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi: Lise Caddesi Eyyup Eser Apartmanı No: 8/2 Yenişehir

Tel: (412) 228 26 61

TİHV İstanbul Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi: Bozkurt Mah. Türkbeyi Sokak Ferah Ap. No:113/6 Kurtuluş-Şişli

Tel: 0 (212) 249 30 92

TİHV İzmir Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi: 1432. Sokak Eser Apartmanı No: 5/10 Alsancak

Tel: (232) 463 46 46