Cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaşırken, adaylar medyada ne kadar görünür?

Medya Takip Merkezi'nin derlediği Cumhurbaşkanlığı adaylarının medya performansı raporuna göre Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu'nu gazete ilan sayısında 8'e TV reklamlarının süresindeyse 2.5'a katladı.

Selahattin Demirtaş ise yarış süresince projelerini anlatmak için sadece gazete ilanlarını kullandı. Televizyonlarda reklamı çıkmadı.

KİM TELEVİZYONDA NE KADAR HABER OLDU?

Ayşegül Güven'in Wall Street Journal'da yer alan haberine göre 1-27 Temmuz tarihleri arasında yayınlanan haberlere bakıldığında Recep Tayyip Erdoğan'a en fazla yer veren televizyon kanalı A Haber oldu. A Haber Erdoğan hakkında 1270 adet haber yayınladı. Bu haberlerin toplam süresi 452 bin saniyeyi buldu. A Haber'de çıkan haberler 27 güne bölündüğünde, günde ortalama 4.5 saate ulaştı.

Erdoğan haberlerinde Kanal 24 ikinci, 360 3'üncü ve Habertürk 4'üncü oldu. Erdoğan haberlerini en fazla yayınlayan 10 kanalın toplam süresi 5 milyon 305 bin 687 saniye, adedi de 16,817 bine ulaştı.

İHSANOĞLU'NUN HABERİNİ EN FAZLA HANGİ KANAL YAPTI

Ekmeleddin İhsanoğlu ile ilgili en fazla haber yapan kanal Haberturk oldu. Haberturk 246.485 saniye ile 855 adet İhsanoğlu haberi yayınladı. İhsanoğlu'nun Erdoğan'dan daha fazla haber olduğu tek kanal Halk TV oldu. Halk TV 324 kez Erdoğan, 400 kere de İhsanoğlu haberi yayınladı. Araştırmaya göre Ekmeleddin İhsanoğlu haberlerini en fazla yayınlayan 10 kanalda İhsanoğlu 3 milyon saniye ve 9 bin 377 adet haberle ekrana geldi.

KANALLARDA EN AZ GÖRÜNEN ADAY DEMİRTAŞ

Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş haber performansında diğer adayların oldukça altında kaldı. Demirtaş 10 kanalda toplam 1 milyon 292 bin 530 saniye ve 4 bin kez haber oldu. Haberturk İhsanoğlu gibi Demirtaş haberlerinde de birinci kanal oldu. Selahattin Demirtaş haberlerinde CNN Turk üçüncü, Kanal 24 de 4'üncü oldu.

ERDOĞAN EN FAZLA CUMHURİYET'E HABER OLDU

1-27 Temmuz tarihleri arasında Erdoğan'ın en çok haber olduğu gazete ise Cumhuriyet oldu. Cumhuriyet'te 664 kez Erdoğan haberi yayınlandı. En fazla haber olduğu ilk 10 gazetede toplam haber adedi 29 bin 295'e ulaştı.

Ekmeleddin İhsanoğlu yazılı basında en çok Hürriyet Gazetesi'nde haber oldu. Hürriyet İhsanoğlu'nu 260 kez haber yaptı. Ancak bu sayı Hürriyet'te yayınlanan 577 adet Erdoğan haberinin yarısında bile ulaşamadı. 1-27 Temmuz aralığında İhsanoğlu 10 gazetede toplam 11 bin 628 kez haber oldu.

Selahattin Demirtaş Temmuz ayının ilk 27 gününde 3 bin 416 kez gazetelerde haber oldu. En fazla Özgür Gündem Gazetesi Demirtaş haberi yaptı. Hürriyet de en fazla Demirtaş haberi yapan ikinci gazete oldu.

KİMİN NE KADAR REKLAMI YAYINLANDI?

Gazete reklamlarına bakıldığında Erdoğan'ın 422, İhsanoğlu'nun 212 reklamı yayınlanmış görülüyor. Erdoğan en fazla NTV'ye reklam verirken, TRT 1, ATV ve Star sırasıyla Erdoğan'ın reklam tercihindeki diğer kanallar oldu. MTM'nin WSJ Türkiye için özel araştırmasına göre Erdoğan'ın TV reklam performansı şöyle:

Araştırma sonuçlarında göze çarpan bir başka nokta ise Erdoğan'a verilen esnaf desteği oldu. Diğer adayların ilanlarının hep kendileri ya da destekleyen partiler tarafından verildiği görülürken Erdoğan'a özellikle yerel gazetelerde esnaf tarafından verilen destek ilanları göze çarptı.