Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Ali Atalan’ın din hanesinde İslam yazan TBMM kimliği Ezidi yazan ile değiştirildi.

Bianet’ten Nilay Vardar’ın haberine göre; Atalan, Meclis’te yaptığı konuşmada nüfus cüzdanında din hanesinin boş, TBMM kimliğinde ise İslam olarak yazdığını belirtti.

Oturumu yöneten Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Başkanvekili Akif Hamzaçebi’nin talimatı üzerine Atalan’a dini Ezidi yazan yeni bir kimlik düzenlendi.

Bianet’e konuşan HDP vekili Atalan, Türkiye’de ilk kez TBMM kimliğinde de olsa Ezidi ifadesinin yazılmasının sevindirici olduğunu ancak hâlâ tüm Ezidilerin nüfus cüzdanlarındaki din hanesinin boş olduğunu hatırlattı.

Türkiye’de nüfus cüzdanındaki din hanesine sadece İslam, Hıristiyan, Musevi, Hinduizm, Konfüçyanizm, Teoizm, Zerdüşt, Budizm yazılabiliyor.

Şubat 2010’da AİHM Türkiye’de nüfus cüzdanlarında din ibaresinin yer almasının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) din ve vicdan özgürlüğüyle ilgili 9. maddesine aykırı olduğuna hükmetmiş ve “din hanesi kalkmalı” demişti.