Taksim’i Yayalaştırma Projesi'nin etkilerine aralarında siyasetçi, gazeteci, yazar ve sanatçıların da katıldığı eylemle dikkat çekildi.

Taksim Platformu adına konuşan oyuncu Deniz Türkali, uzmanların bu projeden daha başarılı alternatiflerin olabileceğini söylediklerini belirterek, “Taksim’de telafisi imkansız bir yanlışlık yapılmak üzere. Sonra tartışmak için geç olacak. Bizi lütfen dinleyin. Niyetimiz bağcıyı dövmek değil. Taksim hepimizin, hep birlikte kazanalım diyoruz” dedi.

 

AĞAÇLARA İSİM YAPIŞTIRDILAR

Taksim Platformu tarafından Gezi Parkı’da saat 12.00 sıralarında başlayan etkinliğe CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey, Hürriyet Gazetesi Yazarı Sedat Ergin, Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Banu Güven, Hale Soygazi, Murat Belge, Orhan Alkaya, Nejat Yavaşoğulları, Zeynep Tanbay, Şebnem Dönmez, Deniz Türkali ve Harun Tekin’in de bulunduğu siyasetçi, gazeteci, yazar ve sanatçıların bulunduğu platform üyeleri katıldı. Etkinliğe katılanlar basın açıklamalarından önce hazırlanan standın üzerindeki beyaz renkli yapışkanlı etiketlere isimlerini yazarak, belirledikleri ağaçların üzerlerine yapıştırdılar.

 

KAŞ YAPALIM DERKEN GÖZ ÇIKARMAYALIM

Daha sonra platform adına ortak açıklamayı oyuncu Deniz Türkali ve mimar Korhan Gümüş okudu. Politikacıları uyardıklarını belirten Deniz Türkali, şunları söyledi:

 

“Dikkatinizi çekmek istiyoruz. Uzmanlar, sanatçılar, plancılar, tasarımcılar bu projeden çok daha başarılı alternatiflerin olabileceğini söylüyorlar. Onların seslerine kulak vermelisiniz. Kent yönetiminin görevi bu değil midir? Kent halkına en iyi alternatifleri sunmak. Taksim’de telafisi imkansız bir yanlışlık yapılmak üzere. Sonra tartışmak için geç olacak. Bizi lütfen dinleyin. Niyetimiz bağcıyı dövmek değil. Taksim hepimizin hep birlikte kazanalım diyoruz. Kaş yapalım derken göz çıkarmayalım.”

 

Türkali, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrılarına kulak vermesini beklediklerini ifade ederek, “Yeni Anayasayı tartışırken neden Taksim kentin geleceğine ışık tutan iyi bir örnek olmasın. Daha iyi bir proje mümkün, daha iyi bir Taksim mümkün. Daha iyi bir gelecek mümkün.” dedi.

 

Deniz Türkali, şunları söyledi: “Gümüşsuyu, Sıraselviler, Mete, Tarlabaşı ve Cumhuriyet caddeleri dahil 7 ayrı noktadan derinliği 10 metreyi, uzunluğu yüz metreyi bulan devada yarıklar açılıyor ve dalış tünelleri ile meydanın altına giriliyor. Yüksek istinat duvarları yapılıyor. Kaldırımlar servis yoluna dönüşüyor. Ağaçlar kesiliyor. Yürüyerek Taksim’e çıkmak tek sıra olmazsak, imkansızlaşıyor.”

Geliştirilen Projeye yönelik esnaf, semt derneklerinin, uzmanların ve kültür sanat kurumlarının habersiz olmasından yakınan Türkali, “Gezi Parkı’nda dedelerimizle yaşıt ağaçlarımız, ‘tasnif’ adı altında yok edilmek üzere işaretlendi. Meydanımızı korumaya bu ağaçlardan başlıyoruz. Gezi Parkı afetlerde toplanma alanımız değil mi? Tünel trafik çözer mi? Yayalaştırma mı? Ayrıştırma mı?” dedi.

 

TAKSİM HEPİMİZİN

Mimar Korhan Gümüş ise, Taksim’in yaşayanı, geleni ve gideni ile birlikte ele alınarak planlanmasını istediklerini ifade ederek, “Taksim’de ulaşım planı, meydan düzenlenmesi, park düzenlenmesi ayrı ayrı değil bütün olarak tasarlanmalı, süreç şeffaf ve katılımcı olmalı. Gelin bu defa farklı bir iş yapalım. Fikir yönden zenginleştirilecek, şeffaf, katılımcı ve müzakereye açık bir proje üretebileceğimizi gösterelim. Daha iyi bir Taksim, daha iyi bir gelecek diyen herkes. Taksim hepimizin” dedi. Etkinlik, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.