Mardin'de her yıl büyük coşku ve katılımla kutlanan Paskalya Bayramı töreni, Suriye'nin Halep Süryani Metropoliti Mor Grigorios Yuhanna ve Rum Ortodoks Halep Metropoliti Paulo Yazıcı'nın kaçırılması nedeniyle bu yıl buruk geçti.

Bu yıl Kırklar Kilisesi'nde yapılan Paskalya Bayramı törenine, Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, Mardin- Diyarbakır Metropoliti Saliba Özmen, Kırklar Kilisesi Baş Papazı Gabrial Akyüz, Emniyet Müdürü Derviş Kara ile Süryani Cemaati üyesi onlarca kişi katıldı.

Protokol üyelerinin renkli yumurtaları tokuşturduğu Paskalya törenini, Metropolit Saliba Özmen ve Kırklar Kilisesi Başpapaz Gabriel Akyüz yönetti.

Mardin- Diyarbakır Metropoliti Saliba Özmen, Paskalya Bayramı'nın kutlandığı Kırklar Kilisesi'nde yaptığı kısa konuşmada, "Her yıl Hz. İsa'nin ölümü ve dirilişini, sizler de takdir edersiniz ki çok anlamlı ve coşkulu etkinliklerle kutluyorduk. Ancak Patriklik'ten alınan bir emirle, Suriye'deki silahlı çetelerce bazı din adamlarımıza yapılan saldırı ve kaçırmalar nedeniyle bu yılki bayram, coşkulu etkinliklerle kutlanamayacağı belirtildi. Biz de emirleri doğrultusunda bu yılki kutlamaları hüzün içerisinde kutluyoruz. Biz de Suriye'de din adamlarımıza yönelik olayları kınıyor, bu yılki etkinlikleri burada bitiyoruz" dedi.

ELAZIĞ SÜRYANİ KİLİSESİNDEN BARIŞ SÜRECİNE DESTEK

Elazığ'da da Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi'nde Hıristiyanlığın en önemli bayramı "Paskalya" yaklaşık 30 kişinin katılımıyla kutlandı. Suriye'deki Ortodoks Süryani Kadim Patriği Zeka Ayvaz Kilisesi'ne bağlı, Elazığ Süryani Kadim Ortodoks Kilisesinde Paskalya dolayısıyla ayin düzenlendi. Ayine katılanlar, mum yakarak dua ve ilahiler okudu. Ayini Süryani Kadim Kilisesi Ruhani Lideri Rahip Muşe Dağ yönetti.

Muşe Dağ, "Ben Elazığ Süryani Kadim Kilisesi pederiyim. Biz Türkiye Başbakanı Erdoğan'ı çözüm sürecinde tabii ki destekliyoruz. Allah'tan bu kanın durmasını ve insanlar için de sür selamet olmasını istiyoruz. Zulüm iyi bir şey değil. Anaların ağlamaması ve kanın durmasını her zaman Allah'tan istiyoruz ve dua ediyoruz" dedi. Paskalya'nın sembolü renkli yumurtaların ve çöreklerin dağıtıldığı kilise de bayramlaşma yapıldı.

ANTAKYALI HIRİSTİYANLAR DA BURUK KUTLADI

Antakyalı Hıristiyanların üzüntüsü Paskalya Bayramı kutlamalarına da yansıdı.

Antakya Ortodoks Kilisesi'nde saat 05.00 sıralarında başlayan Paskalya ayinine katılan Hıristiyanlar, kayıp Metropolitlerin bulunması için dua edip mum yaktı. Her yıl büyük coşku ile kutlanan Paskalya Bayramı'nda cemaatin üzgün olması nedeniyle Antakya Ortodoks Cemaati Vakfı'nın kararı üzerine bu yıl ayinin ardından düzenlenen kahvaltı iptal edildi.

Hazreti İsa’nın çarmıhta ölümünden sonra üçüncü gün mezarda dirildiği inanışını ifade eden Paskalya Bayramı ayinini Ortodoks Kilisesi ruhani liderlerinden Dimitri Doğum, Jan Dellüler ve Antakya Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Fadi Hurilgil’in yönetti. Ayinde cemaat, İncil’den bölümler okuyarak dualar etti. İlahiler söylenip mumlar yakılırken çocuklara da renkli yumurtalar hediye edildi.

BDP'Lİ KIŞANAK: DİN ADAMLARI DOKUNULMAZ OLMALILAR

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Mardin Milletvekili Erol Dora ile İskenderun'da cemevi ile Ortodoks ve Süryani kiliselerini ziyaret etti.

Ortodoks Kilisesi'ni ziyaret eden BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak ve beraberindekileri Kilise Vakıf Heyeti Başkanı Can Teymur ve Kilise Papazı Dimitri Yıldırım karşıladı. Paskalya Bayramı'nı buruk kutladıklarını belirten Can Teymur, büyük bir aşkla, ülkemizde huzurun barışın tesisi için her zaman dua ettiklerini söyledi.

Ortodokslar'ın Paskalya Bayramı'nı kutlayan Kışanak, Halep ve İskenderun Ortodoks Metropoliti Pavlus Yazıcı ile Halep Süryani Ortodoks Metropoliti Yuhanna İbrahim'in kaçırıldığı süreçte ziyaretlerinin gerçekleştiğini belirterek, metropolitlerin kaçırılışından üzüntü duyduklarını söyledi. Bu ziyareti daha iyi şartlar altında gerçekleştirmek istediklerini vurgulayan Kışanak, şöyle konuştu:

"Bu ziyaretimizi, kutlamaları daha iyi koşullarda yapabilseydik. Burayı ziyaret ederken iki metropolitin kaçırılışından üzüntü duyuyoruz, kaygı duyuyoruz. Yaşamlarından endişe ediyoruz. Bu durumun bir an önce sona ermesini arzuluyoruz. Din adamlarının, halkın inançları için hizmet edenlerin, toplumu birbirine yakınlaştıran, toplumun sorunların çözen, toplumsal barışa hizmet eden çok önemli kutsal görevleri var. Bu anlamda dokunulmaz olmaları gerekir. Dokunulmamalı. Her yerde özgürce bu çalışmalarını yürütebilmeliler. Tabii ki biz hiçbir şekilde insanlar arasında ayrım yapmıyoruz. Tüm insanların özgürlüğü çok önemlidir. Hiç kimsenin özgürlüğü kısıtlanmamalı, hiç kimsenin can güvenliği tehdit altında olmamalı. Ancak, din adamlarının, saygın isimlerin, metropolitin bir önemi var. Bölgesel olarak, büyük çatışmaların, kaosun yaşandığı bir ortamda, din adamlarının varlığı, görevi çok daha kutsaldır. Çok daha barışa hizmet eden, toplumsal barışı, uzlaşıyı tesis edebilecek önemli bir pozisyonları vardır. Bir an önce bu kötü durumun sona ermesini arzuluyoruz. Kaçırılan din adamları özgürlüklerine kavuşup, görevlerinin başında olmalılar."