Mardin’in Midyat ilçesinde bulunan Süryaniler, Paskalya (Doğuş) Bayramı’nı kutladı.

Hz. İsa’nın öldükten sonra yeniden dirilişi olarak kabul edilen Paskalya Bayramı'nı kutlamak isteyen Süryaniler, sabahın erken saatlerinde kiliseye geldi.

Mort İşmuni Kilisesi’nde bir araya gelen Süryani vatandaşlar, yapılan ayinin ardından birbirleriyle bayramlaştı.

Paskalya Bayramı'nın ülke ve dünya insanlarına huzur getirmesini temenni eden Süryani Kiliseler Vakfı Başkanı Anto Nuay, "Temennimiz barışın tüm dünyada olması. Suriyeli kardeşlerimiz de aramızda bulunuyor. Türkiye ve dünyadaki Süryanilerin bayramı kutlu olsun” dedi.

Süryani vatandaşlar, yaptıkları ayinin ardından evlerine giderek bayram tebriklerini kabul edecek.

Ayinden sonra konuşan Papaz İshak Ergün, Yaldo bayramının tüm insanlık için huzur, barış ve kardeşliğe vesile olmasını dilediklerini belirterek, uzun süreden bu yana Suriye’de kaçırılan 2 metropolit ve 12 rahibenin özgürlüklerine kavuşması için dua etti. Tüm konuklara mırra ikram edilen bayramlaşma etkinliği 3 gün devam edecek.

“BARIŞIN VE HUZURUN HÜKÜM SÜRMESİ İÇİN YAKARIYORUZ"

Bin 400 yıllık tarihi Kırklar Kilisesi'ne deki ayini ise Oxford Üniversitesi mezunu Deyrulzafaran Manastırı Metropoliti Nuri Saliba Özmen ve Kırklar Kilisesi Baş Rahibi Gabriyel Akyüz birlikte yönetti.

Kilisede kız ve erkek koroları ayin boyunca Süryanice, Arapça ve Türkçe ilahiler okuyarak ruhani liderlere destek verdi. Ayine katılanlar ruhani liderler tarafından özel olarak hazırlanan çeşitli baharatlardan oluşan tütsüler, Gümüş tütsülükler içinde yakılarak kutsandı. Kilise ortasında yakılan ateşle devam eden ayinde Metropolit Özmen ve Başrahip Akyüz, Türkçe, Arapça ve Süryanice konuşma ve dua yaptı. Ayinin sonunda ayine katılanlar kilisede bulunan dua mumluğunda mum yakıp dua etti.

Süryani vatandaşların bayramını kutlamak için Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz  ve daire amirleri de kiliseye geldi. Deyrulzafaran Manastırı Metropoliti Salibe Özmen ve Süryani vatandaşlar misafirlerini kapıda karşıladı. Kiliseye gelen davetlilere mırra ve Süryani çöreği ikramında bulunuldu.

Bayramların milli birlik ve bütünlüğü simgelediğini, kırgınlığın ortadan kalkmasına vesile olduğunu belirten Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz, şehrin farklı din ve dillerini, kültürlerini herkesin örnek alması gerektiğini belirtti

Mardin Deyrulzafaran Manastırı Metropoliti Saliba Özmen ise Mardin'de dinlerin, dillerin farklı kültürlerin beraber yaşadığı hoşgörü kenti olduğuna dikkat çekti. Mardin tarihçesine bakıldığında değişik toplumların etnisitelerin, dinlerin kültürlerin beraber yaşadığı birbirini benimsediği bir atmosfer olduğunu kaydeden Özmen konuşmasına şöyle devam etti: "Bu bayramın özellikle Türkiye’de birkaç gündür karışıklığa neden olan durumların bir an önce taşların yerine oturması barışın ve selametin vuku bulması için özellikle kilisede dualar ettik ve dua etmekteyiz. Ülkemiz çok kıymetli kutsal ve çok değerli bir ülke. Etnik ve dini, kültürel unsurlarıyla bir bütün olarak ülkemizin ayakta, zinde, barış içinde, sulh içinde olması için bildiğiniz gibi bu mevsimlerde çok önemlidir. Bu mevsimlerde birbirimize olan sevgimizi, saygımızı, anlayışımızı birbirimize karşı uyguluyoruz, gösteriyoruz. Bu gün bu güzel günde sayın valimizin bütün Mardin ileri gelenlerinin aramızda olması zaten bizi çok ama çok mutlu etmiştir ve bayram sevincimize sevinç katmıştır. Bu meyanda tabii ki akla her zaman özellikle Ortadoğu’da, bütün dünyada barışın sağlanması geliyor. Biz dualarımızda dediğimiz gibi özellikle Ortadoğu’da barışın huzurun ve sükûnetin hüküm sürmesi için dualarımızı hep onlarla uğraşıyoruz. Allah'a özellikle Türkiyemize Ortadoğu’ya ve bütün dünyada barışın ve huzurun hüküm sürmesi için yakarıyoruz."