Diyarbakır'da düzenlenen Ortadoğu Kadın Konferansı'nda Paris'te öldürülen 3 Kürt kadının ölüm yıldönümlerinin uluslararası bir anma günü olarak kabul edilmesi için önerge veren ve önergesi oy birliği ile kabul edilen Süryani Demokratik Birliği Kadın Kolları Başkanı Şamiran İshak, Ortadoğu'da kadın birlikteliği ve kadın mücadelesi konusunda Fırat Haber Ajansı'nın (ANF) sorularını yanıtladı.

Şamiran İshak, şu an örgütlenme çalışmalarını yürüttüklerini ve hedeflerinin partileşme olduğunu söyledi.

İshak, en çok örgütlü oldukları ülkelerin Irak, Suriye, Türkiye, İsveç, Hollanda, Almanya ve İsviçre olduğuna dikkat çekti.

Konferansa katılmalarını sağladıkları için Demokratik Özgür Kadın Hareketi'ne teşekkür ettiğini belirten İshak, "Bu konferans Ortadoğu kadını için tarihi bir olaydır. İlk defa Ortadoğu kadınlarını bir araya getirdi. Her ülkeden katılan kadınlar kendi sorunlarını, deneyimlerini ve sorunlara çözüm bakışlarını masaya yatırıp tartıştı. Bu yüzden tarihi bir olaydır" dedi.

Süryani kadınları olarak  tahakkümcü, inkarcı ve sömürgeci sistemleri bölgedeki bütün halklarla birlikte yıkmak ve demokratik bir Ortadoğu yaratmak için kadınlarla birlikte mücadele etmeyi savunduklarını kaydeden Süryani Demokratik Hareketi Kadın Kolları Başkanı Şamiran İshak, Ortadoğu'da kadın sorunu, hedefleri ve çalışmalarını ise şöyle sıraladı:

- İster ülke sahası, ister ülke dışında bulunan bütün halkın çıkarlarını temel alan örgütlenmeyi esas almak. Bu temelde demokratik olan her türlü ulusla, toplumsal, kültürel, siyasal ve sosyal kurumlar etrafında örgütlenmek,

- Bütün halk kesimlerini, cinslerini, sınıf ve tabakaları temsil eden siyasal, ulusal bir demokratik mücadeleyi geliştirme çabası içinde olmak.

- Bölgesel ve uluslararası, özellikle de coğrafyamız Ortadoğu'da enternasyonalist mücadel ilkesini esas alarak değişik halkların demokratik kurum ve kuruluşlarıyla ilişkiler geliştirmek.

- Ezilen, sömürülen halkların, sınıfların yanında yer almak ve barışçıl çözümlerine katkıda bulunmak.

- Uluslararası alanda, değişik platformlarda Beth-Nahrin kadınının siyasal temsilini sağlamak.

- Bölgemiz yeniden şekillenirken bölge kadını olarak oluşacak yeni sistemde hakkımız, hukukumuz, rengimiz, irademiz ve kimliğimizle yer almak için ortaya çıkacak bütün tartışma platformlarına katılmak ve çalışmalarında aktif yer almak.

- Modern demokratik birtoplumun inşaasında bize düşen görev ve sorumluluklarımızı yerine getirmek için, medeniyetin beşiği olan anavatanımız Mezopotamya'yıhalkların mezarlığı olmaktan kurtarmak için bütün Ortadoğu kadınlarıyla dayanışma içinde olmak.