Süryaniler aziz Mor Gabriel'i Mardin'in Midyat İlçesi'ndeki Deyrulumur (Mor Gabriel) Manastırı'nda düzenlenen törenler ve ayinle ölümünün 1345'inci yıldönümünde törenlerle andı. Yapılan ayinde dünya barışı için dualar edildi.

Süryaniler arasında mucizeleri, alçak gönüllüğü, hayırseverliği, barışçıl yönetim anlayışı ile azizlik mertebesine yükselen aziz Mor Gabriel ölümünün 1345'inci yılında Mardin'in Midyat İlçesi'ne 25 kilometre mesafede bulunan kendi adını taşıyan Deyrulumur (Mor Gabriel) Manastırı'nda düzenlenen törenlerle anıldı.

Süryaniler arasında manevi duyguların en üst seviyeye çıktığı gün olarak tanımlanan 'Şahro d'Mor Gabriel', (gece ibadeti bayramı) adı altında yapılan anmaya Avustralya'dan Süryani Metropolit Malatios Melke Melke, Turabdin (Midyat) Metropoliti Timetheos Samuel Aktaş, Fransa, Almanya, Belçika, İsveç, İsviçre, Avusturya, Hollanda'dan gelenler başta olmak üzere yaklaşık 2 bin kişi katıldı.

Süryani Metropolit Malatios Melke Melke ve Turabdin Metropoliti Timetheos Samuel Aktaş önderliğinde üç saat süren ayin yapıldı.

"BEREKET OLSUN DİYE AZİZİN SAĞ ELİ MANASTIRDA TUTULUYOR"

Törende konuşan Papaz Hori Gabriel Akyüz, bütün Süryanilerin büyük önem verdiği bu günde bir araya gelmenin hazzını yaşadıklarını belirterek, "Bugün Aziz Mor Gabriel’i anma günüdür. Aziz Mor Gabriel’in vefatından 130 yıl sonra bölgede bir veba hastalığı başladı. Bu salgın nedeniyle birçok kişi yaşamını yitirdi. Bu salgın manastıra da bulaştı ve o tarihte manastırda bine yakın rahip bulunmaktaydı. Birçok rahip salgın nedeniyle yaşamını kaybetti. Bunun üzerine rahipler, Mor Gabriel’in cesedini mezardan çıkarıp kilisede ayakta bırakarak önünde veba hastalığından kurtulmak için dua etmeye başladılar. Rahiplerin yaptıkları dua ve namazlarıyla bu hastalık kısa bir süre sonra kalktı, hastalar iyileşmeye başladı. Bundan dolayı manastırdaki rahipler ikide bir Mor Gabriel’in cesedinin mezardan çıkarılmasının uygun olmadığı görüşünde birleşerek, bereket olsun diye azizin vücudundan bir bölgeyi (sağ elini) alalım dediler. Azizin bu eli o tarihten bu zaman kadar manastırda özel olarak muhafaza edilmektedir. Her yıl Mor Gabriel’in anma etkinliğinde ayine katılanların bereketlenmesi için bu el hazır bulundurulur. Bugünde ayin bitiminde cemaatimiz o eli öpüp bereketini aldılar" dedi.

ÖNCE HUZUR İSTİYORUZ

Ayinde dünyada akan kanın durması için dua ettiklerini söyleyen papaz Akyüz, "Yüce Allah’ımız ilk başta ülkemize, bölgemizde ve dünyaya huzur ve barış getirmesini diliyoruz. Eğer dünyada barış olmazsa biz huzurlu olamayız. Eğer ülkemizde huzur olmazsa biz huzurlu olamayız. Bundan dolayı barış temennisi dualarımızın en önünde alır. Bu temenniyi her duamız ve namazımızda tekrarlarız. Bugün özellikle Suriye’de kan akıyor. Bu kanın biran önce son bulmasını diliyoruz" dedi.

Dünyanın dört bir yanından gelen misafirlere dev kazanlarda yemekler ikram edildi. Yenilen yemekten sonra Süryaniler gün ağarıncaya kadar kimileri İncil’den ayetler okuyarak, kimileri dua ederek, kimileri de uyuyarak zaman geçirdi.

Sabah ayininde Metropolitler Timetheos Samuel Aktaş ve Malatios Melke Melke önderliğinde tekrar bir araya gelen Süryaniler, 'Kıddas' adını verdikleri bu son ayinle Aziz Mor Gabriel’in ölüm yıldönümü anma törenini tamamladı. (Star)