Güneydoğu (Turabdin) Süryani Kültür ve Dayanışma Derneği'nce, Avrupa Birliği ve İnsan Hakları Programı'nın desteklediği proje kapsamında Midyat ilçesinde açılan Süryani Kadın Merkezi'nde (SÜRKADİM), kadınlar seslerini Türkçe ve Süryanice hazırlanan Neshe (Kadınlar) dergisiyle duyurmayı amaçlıyor.

Işıklar Mahallesi'nde bir süre önce hizmet vermeye başlayan SÜRKADİM, kadınların toplumsal yapı içerisindeki konumunu güçlendirmeyi hedefliyor.

Proje Koordinatörü ve Neshe Dergisi yöneticisi Aynur Özgün, merkezde kadın ve çocuklara yönelik dil eğitimi, folklor, müzik ve fotoğrafçılık kursunun yanı sıra kaybolmaya yüz tutmuş hasır örme ve bez baskı el sanatının da öğretildiğini söyledi.

Kadınların daha fazla sosyalleşmesi için örgütlendiklerini belirten Özgün, projenin 18 ay boyunca devam edeceğini bildirdi.

Özgün, yürüttükleri çalışmaları halka ve özellikle de kadınlara ulaştırmak için 3 ayda bir dergi çıkarılmasına karar verdiklerini aktardı.

Süryanice adı "Neshe" olan kadın dergisini çıkardıklarını ifade eden Özgün, şunları söyledi:

"Süryani Sabro gazetesinden büyük destek aldık. Dergi için 4 kadın çalışıyor. Dergi Türkçe ve Süryanice çıkıyor. Proje bitiminde bu dergiyi geliştirmek istiyoruz. Yaygınlaştırmak istiyoruz. Aydın, entelektüel ve akademik olan kadınlarımızla konuları tartışıp gazetemize yazıların yazılması ve kadınları esas alan, sorunlarını bir bütün içerisinde hedef alacağız. Bu dergiyi yaygınlaştırarak geliştirmeyi hedeflemekteyiz."