Türkiye’de yaşayan Süryanilerin kurdukları 7 dernek bir araya gelerek Süryani Dernekler Federasyonu’nu (SÜDEF) kurdu. Sosyal yardımlaşma, dayanışma, kültür ve eğitim alanında faaliyet gösteren Süryani Derneklerin yönetici ve üyeleri, federasyon çatısı altında bir araya gelmelerini düzenledikleri gece ile kutladılar. Matiat Otel’de düzenlenen geceye Mardin, Midyat ve bağlı köylerde yaşayan Süryaniler ile tatil için kentte bulunan yaklaşık 300 Süryani katıldı.

 

Süryani Dernekler Federasyonu’nu (SÜDEF) tarafından düzenlenen kutlama gecesine, İsveç’ten katılan Süryani sanatçı Başar Yuhannun’un seslendirdiği birbirinden güzel şarkılar eşliğinde genç kızlar ve erkekler gecenin ilerleyen saatlerine kadar Hassade, Bagiyye, Hurze ve Şexani oyunlarını oynayıp kutlamaya renk kattılar.

 

Gecede bir konuşma yapan Süryani Dernekler Federasyonu’nu (SÜDEF) Başkanı Evgil Türker, Türkiye’de yaşayan Süryanilerin kurdukları derneklerin federasyonlaşmasını bir milat olarak değerlendirdi.

 

Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yaşayan Süryanilerin kurdukları derneklerin bir araya gelerek, fikir ve gönül birliği yaptığını söyleyen Türker, Süryani derneklerin federasyon çatısı altında bir araya gelip tek ses ve tek yürek olduklarını belirterek, “Süryani derneklerimizin federasyonlaşması Türkiye’de bir ilktir. Bu yüzden bizler bu oluşumu bir milat olarak değerlendiriyoruz.” dedi.

 

Federasyonun kurulma işlemlerinin tamamlandığını Midyat’taki Süryanilere müjdelemek için bu geceyi düzenlediklerini açıklayan Türker, şöyle konuştu:

 

“Bu gece bizim için çok önemli ve bir o kadar da güzeldir. Süryaniler, Türkiye’de hep bir cemaat ve dinsel bir olgu olarak ele alındılar hâlbuki Süryanilerin bu kadim topraklarda 6 bin yıllık bir geçmişleri var. Bizler sadece dinsel bir kimlik değiliz, aynı zamanda bizim bir de etnik bir kimliğimiz var. Bu yanlış bilginin düzeltilmesi için bizler yoğun bir çaba içinde olacağız.  Bunun için de sivil bir inisiyatifin bu aşamada rol alması gerektiğine olan inancımızdan bu yapıyı kurduk. Artık diğer halklar gibi Süryanilerinde cemaatten ziyade bir halk gibi ele alınması ve kabul görmesi lazım. Sadece halkımız ile ilgili yanlış bilgilerin düzeltilmesi değil aynı zamanda Süryanilerin Lozan Anlaşmasından doğan haklarının verilmesi, sosyal, kültürel ve dinsel hürriyetlerinin verilmesi içinde çalışmalarımız olacak. Türkiye’deki demokrasinin, hoşgörünün, insan haklarının, daha da ileriye taşınması için federasyon olarak çalışacağız. Bunu yanı sıra bölgemizdeki mevcut sorunların çözümü ve demokrasinin ve insan haklarının, özgürlüklerin gelişmesi için çaba sarf edeceğiz” (Star)