Yunanistan’ın Kos adasına gitmeye çalışırken botlarının Bodrum açıklarında batması sonucu hayatını kaybeden 12 sığınmacıdan üç yaşındaki Suriyeli Aylan ve beş yaşındaki kardeşi Galip Kurdi’nin Kanada’da yaşayan halası konuştu. Kobani’den kaçan aile aslında Kanada’daki akrabalarının yanına gitmeye çalışıyormuş.

Ottowa Citizen’a konuşan Teema Kurdi, “Sabah 5’te, diğer erkek kardeşimin eşinden telefon geldi. Çocukların ve kardeşim Abdullah’ın eşinin boğularak öldüğünü öğrendim. Amaçları Kobani’deki savaştan kaçıp, Kanada’ya gelmekti” dedi.


Kardeşi Abdullah’ın tek isteğinin, eşinin ve çocuklarının cenazesini alıp Kobani’ye gömmek olduğunu söyleyen Teema Kurdi, “Kardeşim de artık onlarla Kobani’ye gömülmek istiyor” diye konuştu.

20 yıl önce Vancouver’a yerleşen ve kuaförlük yapan Kurdi, kardeşi Abdullah ve ailesinin BM tarafından mülteci olarak kabul edilmediğini, Türkiye devletinin de ülkeden çıkışları için vize işlemlerini gerçekleştirmediğini söyledi.

Türkiye’de yasal süreçlerin, her şeyin önünü tıkadığını belirten Kurdi, “Türkiye ile Kanada arasında mültecilerle ilgili bir tıkanıklık var. Kardeşim bu yüzden Yunan adaları üzerinden gelmeye çalıştı” ifadelerini kullandı. (Diken)