21 yaşındaki Suriyeli grafik tasarımcısı Abdullah Kerem’in Suriye’den Avusturya’ya kaçışının hikâyesini “Path Out” (Kaçış Yolu) adlı bilgisayar oyununa dönüştürdü. “Path Out”, klasik oyunlardan farklı olarak hayal gücü ile yaratılmış dünyaların yerine sert bir gerçeklikle oyuncuları yüzleştirirken mülteciler ile ilgili genel fikirleri de sorgulamayı amaçlıyor.

Kerem’in rolünü üstlenen oyuncular, güzergah boyunca çoğunluğunu Kerem’in şahsen aşmak zorunda kaldığı engelleri aşıyor. Path Out’ta oyuncular, gerçek olaylara dayanan sayısız görev ve zorluk içeren senaryoda Abdullah Kerem’in 2014 yılında Hama’dan başlayan ve Halep üzerinden Türkiye’den de geçen yolunu takip ediyorlar; askerlerden, isyancılardan ve mayın tarlalarında kaçarak güvenli bir yere ulaşmaya çalışıyorlar.

Path Out adlı bilgisayar oyununda mültecilerle ilgili genel fikirleri sorgulamayı da amaçlıyor.

‘BU OYUN BENİM HAYATIM’

Oyunun görsel tasarımını da üstlenen Abdullah Kerem, “Savaştan önce okula giden, müzik dinleyen ve bolca bilgisayar oyunları oynayan sıradan bir çocuktum. Birden hayatım değişti ve askerlerle, savaşçılarla karşılaştım, mayın tarlalarından geçtim. Bu oyun benim hayatım” ifadelerini kullanıyor.

Kerem, oyunun farklı etaplarında ekranda belirerek ‘içeriden bilgi’ veriyor. Oyun; Suriye,Türkiye, Balkanlar ve Orta Avrupa etaplarından oluşuyor.

Oyunun yaratıcısı Georg Hobmeier, Path Out’un ilk etapta herhangi bir savaş oyununda farklı gözükmediğini söylüyor ve ekliyor: “Daha sonraki IŞİD’le karşılaşıp ortam daha da korkutucu hale gelmeye başlayınca ‘ben nereye düştüm’ diyorsun.”