Resulayn (Serekaniye) ile Ceylanpınar arasında yer alan Ceylanpınar Sınır Kapısı YPG'nin kontrolüne geçtikten sonra, Türkiye'nin iki sınır arasına duvar örmeye başladığı öğrenildi.

İki gündür örülen duvar ise ANHA haber ajansı tarafından görüntülendi. Fotoğraflarda duvarların 3 metre yükseltildiği ve kum torbalarıyla güçlendirildiği görülüyor.

Duvarın Kürt Yüksek Konseyi’nin Ankara’da görüşmeler yürüttüğü bir dönemde gerçekleşmesi dikkat çekti.

EL KAİDE VARKEN DUVAR YOKTU

Türkiye bu sınırda El Kaide ile komşu olduğu dönemde herhangi bir tedbir almamıştı. El Kaideli gruplar buradan dünyanın farklı yerlerinde getirdiği savaşçıları Suriye’ye taşırken, silah takviyesini de Türk devletinden sağladıkları öne sürülüyordu.

Türkiye yetkilileri herhangi bir çatışmaya konu olmayan Nusaybin ile Qamişlo arasındaki sınıra duvar örme kararını açıklamıştı.  Kaçakçılık gerekçe gösterilerek Kürtler arasına inşa edilen duvarlar için bölge halkı tepki göstererek buna karşı direneceklerini ifade etmişlerdi.

Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, duvarın 21'inci yüzyılda bir kentin karşılaşabileceği en "yüzkarası" durum olacağını söylemişti.

YPG güçleri 16 Temmuz günü El Kaide bağlantılı grupların bir saldırısı ardından bu grupları sonraki 48 saat içinde kentten kovmuşlardı. O tarihten sonra saldırılar Batı Kürdistan geneli ve Kürt nüfuslu diğer bölgeleri hedef aldı. (ANF)