DİYARBAKIR- Yenişehir Belediyesi'nin parka verdiği "Merwani" isminde bulunan "W" harfinin Türk harflerinin kabul ve tatbiki hakkındaki kanuna uygun olmadığı gerekçesi ile yasaklanmasına belediyeden tepki geldi.

 

Parkta yapılan basın açıklamasına Yenişehir Belediye Başkanı Selim Kurbanoğlu ve belediye meclis üyeleriyle BDP il ve ilçe yöneticileri katıldı. Açıklama yapan Kurbanoğlu, 8 Mart'ta ismini verdikleri ve kadınlara armağan ettikleri parkın isminin yasaklandığını hatırlattı.

 

Anayasanın temel ilkelerine, yürürlükteki mevzuata, genel ahlaka ve ayrımcılık-bölücülüğe de yol açabileceği gerekçesi ile "Merwani"nin yasaklandığını ifade eden Kurbanoğlu, "W harfi Türk harflerinin kabulüne ilişkin kanuna aykırıymış" dedi.

 

Kurbanoğlu, yasaklamanın asıl gerekçesinin Kürtlerin ataları olan Merwaniler isminin kullanılması olduğunu ifade etti, AKP iktidarının ileri demokrasi hamlesi ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

 

'CEVABINI BİLEN CEVAP VERSİN'

Kürtlerin anadillerinin kendileri dışında herkese serbest olduğuna dikkat çeken Kurbanoğlu, Diyarbakır Valiliği'nin Çanakkale Zaferi ile ilgili billboardlara "Hembêzkirina me, wê bibe cejna wan" afişleri astığını hatırlattı.

 

Resmi devlet kanalı olan TRT-6'nın Kürtçe yayın yaptığını ve yapılan konuşmaların içerisinde "W" harfinin çokça geçtiğini anlatan Kurbanoğlu, ayrıca Show TV örneğini gösterdi: "Show TV'de de W harfi var, ilgililerin dikkatine. Biliyorsunuz, AKP hükümeti ileri demokrasi hamlelerinden birini yapıp Kürtçeyi seçmeli ders yaptı. Cevabını bilen cevap versin."

 

KAYMAKAMLIK KARARI

Yenişehir Kaymakamlığı'nın belediyeye gönderdiği kararda, adres ve numaralamaya ilişkin yönetmenliğe göre, "Mahalle, sokak, cadde, bulvar, meydan ve benzeri yerlerin adları; Anayasa'nın temel ilkelerine, yürürlükteki mevzuata, genel ahlaka aykırı, ayrımcılığa ve bölücülüğe yol açabilecek nitelikte tespit edilemez" hükmü hatırlatılıyor. Kararda, halen yürürlükte olan Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanuna ekli Türk harfleri arasında "W" harfinin bulunmadığı, bu nedenle parkın isminin söz konusu kanuna uygun olmadığı belirtiliyor. (ETHA)