1937-38 Dersim Soykırımı'nda Seyit Rıza ile birlikte Elazığ Buğday Meydanı'nda idam edilen Kureşan aşiretinin ileri gelenlerinden Usenê Seydi'nin kızı Xeyzane Aslan 18 Şubat’ta hayatını kaybetti.

Seyit Rıza'nın torunu Rüstem Polat da bu vesileyle yaptığı açıklamada “Dersimlilerin başı sağ olsun“ derken Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanmasını istedi.

Avrupa Dersim Dernek Dernekleri Federasyonu Üyesi (FDG) üyesi Rüstem Polat’ın açıklaması şöyle:

78 yıl önce Elazığ Buğday Meydanı'nda Seyit Rıza, Usenê Seydi gibi Dersim'in önde gelenleri Aliyê Mirzê Sıli, Hesen Ağa, Fındık Ağa, Resik Uşen ve Hesenê Ivraimê haksız ve hukuksuz yere idam edildiler ve seyitlerimizin mezar yerleri belli değil. 78 yıldır yakınlarının mezar yerlerini arayan Dersimlilerden biri de Usene Seydi'nin kızı Xeyzane Aslan'dı. Xeyzane Aslan, babası Usenê Seydi'nin mezar yerinin bulunması için son nefesine kadar bir umut içerisinde bekledi, maalesef bu son isteği gerçekleşemeden aramızdan ayrıldı.

Xeyzane Aslan gibi hâlâ dedelerinin, babalarının, seyitlerinin, yakınlarının, akrabalarının mezar yerlerini, kayıplarını arayanlar var ve her geçen gün biri aramızdan ayrılıp gidiyor. 78 yıldan beri yakınlarının mezar yerlerine gidip bir mum yakıp, dua edemeyen biz Dersimlilerin içinde bir yara var, bu yaranın bir nevi iyileşmesi için devletin Dersim'de yaşanan acılarla yüzleşmesi gerekiyor.

Benim de dedemin mezarını bulmak için yaptığım başvuru bir senedir Danıştay'da ve hala bir cevap alamadık. Hukuk yolu ile yaptığımız başvurulardan olumlu bir cevap alamıyoruz ve maalesef bu konuda hükümetin ve yetkililerin attığı somut bir adım olmadı.

Buradan tekrar Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Başbakan Davutoğlu'na, tüm Devlet yetkililerine, siyasi partilere, sivil toplum örgütlerine ve kamuoyuna tekrar sesleniyorum 'Seyitlerimizin Mezarı Nerede'

Devlet yetkililerinin ve kamuoyunun bu çığlığı duyup gereken adımları atmasını umuyorum. 78 yıldır kanayan bu yarayı durdurun! Dersimliler olarak kayıp mezar yerlerinin, evlatlık alınmış çocukların, sürgüne gönderilmiş insanlarımızın akıbetinin açıklanmasını ve bu acı tarihle yüzleşilmesini istiyoruz ve Dersimlilerden özür dilenmesini istiyoruz.” (Deniz Güneş / Demokrat Haber)