Ermeni er Sevag Şahin Balıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili dava, 7 Eylül'de Diyarbakır'da görülecek. Ailesi, dostları ve antimilitaristler, "adalet" talebiyle Taksim'de yürüdü, "Sevag kezi bidi çimornank-Sevag ölmedi, bizimle yaşıyor" diye haykırdı.

 

Ermeni Er Sevag Balıkçı'nın, Ermeni Soykırımı'nın 96. yıldönümü olan 24 Nisan 2011 tarihinde öldürülmesiyle ilgili olarak, Diyarbakır Askeri Mahkemesi'nde açılan davanın karar duruşması 7 Eylül'de görülecek. Duruşma öncesinde "adalet" talebini dile getiren Sevag'ın arkadaşları, ailesi, savaş ve militarizm karşıtları, Taksim'de yürüyüş düzenledi.

 

Taksim Meydanı'nda toplanan yaklaşık 250 kişi, "Militarizm öldürür" pankartı açarak İstiklal Caddesi boyunca Türkçe, Ermenice, Kürtçe sloganlar atarak yürüdü. Kitle sık sık "Hepimiz Sevag'ız, hepimiz Ermeni'yiz", "Askere gitme, kardeş kanı dökme", "Katil devlet hesap verecek", "Sevag kezi bidi çimornank-Sevag ölmedi bizimle yaşıyor" sloganlarını attı. Yürüyüş sırasında baba Garabet ve anne Ani Balıkçı, gözyaşlarını tutamadı.

 

Galatasaray Meydanı'nda grup adına açıklama yapan Murat Gözoğlu, Sevag Balıkçı'nın Ermeni Soykırımı'nın 96. yıldönümünde Batman'ın Kozluk ilçesinde 'asker arkadaşı' Kıvanç Ağaoğlu'nun silahından ‘kazara çıkan’ kurşunla öldüğüne inanmadıklarını dile getirdi. Suçunun bile daha ne olduğunu bilmeyen basın emekçilerinin, öğrencilerin, Kürt siyasetçilerin, devrimcilerin, akademisyenlerin keyfi bir şekilde tutsak edildiklerini dile getiren Gözoğlu, "Sevag Şahin Balıkçı'nın katil zanlısı daha ilk duruşmada serbest bırakıldı" diyerek, adalet talebini dile getirdi.

 

"1915'te olduğu gibi bir Ermeni'yi öldürmek ülkede meşruluğunu hala koruyor ve katiller cezalandırılmıyor. Ülkede şovenizm devlet yetkilileri tarafından, farklı etnik gruplara karşı her daim tetikleniyor" diyen Gözoğlu, askerde öldürülenlerin Kürt, Alevi, muhalif ve son örnekte olduğu gibi Ermeni olduğuna dikkat çekti.

 

"Egemen zihniyet tek tipleştiremediklerini kurban etmeye doymadı" diyen Gözoğlu, şöyle konuştu: "Kışlalarda yalnızca insanlar değil, insanlık da öldürülüyor. Yaşamı savunan bizler, kışlanın dışında çocukların, kışlanın içinde ise gençlerin ölümüne neden olan, hayatın her alanına nüfuz etmiş militarizm ile mücadele için herkesi duyarlı olmaya, somut bir adım olarak gençleri askere gitmemeye, kardeş kanı dökmemeye çağırıyoruz."

 

Gözoğlu, Nor Zartonk olarak 7 Eylül'de Diyarbakır'da olacaklarını ve adalet talebini orada da dile getireceklerini söyledi. Açıklama, atılan sloganlarla sona erdi. (ETHA)