Gine'deki şempanzeler üzerinde 17 yıl süren araştırmada şempanzelerin uzun süreli ve sıklıkla alkol aldıkları görüldü.

Hatta bazı şempanzelerin sarhoşluk belirtileri gösterecek kadar çok alkol aldıkları tespit edildi. Royal Society of Open Science adlı bilim dergisinde yayımlanan araştırmaya göre şempanzelerin içki tercihi ise doğal yollarla fermente olan palmiye şarabı.

BİR ŞİŞE ŞARABA DENK GELECEK KADAR İÇİYORLAR

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, araştırmanın yapıldığı Gine'nin Bossou bölgesinde yerel halk palmiye ağaçlarından şarap topluyor. Bölgedeki araştırmacılar şempanzelerin de çoğunlukla gruplar halinde palmiye ağaçlarına tırmanarak doğal yollardan fermente olan palmiye özünü içtiklerine tanık oldu. Şempanzeler 'içki seanslarında' yaprakları ezip çiğneyerek sünger haline getiriyor, daha sonra bu süngeri sıvıya batırıp emerek alkol alıyor.

Uzmanlar doğal yollarla fermente olan palmiye şarabındaki alkol oranını yüzde 3 olarak hesapladı. Hatta bazı şempanzelerin bir şişe şaraba denk gelecek düzeyde alkol aldıkları görüldü.

SARHOŞLUK BELİRTİLERİ...

Araştırma ekibinin başkanı Dr. Kimberley Hockings, "Sarhoşluk belirtileri gösteriyorlardı. Bazıları içtikten kısa bir süre sonra uyuya kaldı. Bir seferinde erkek bir şempanze palmiye şarabı içtikten sonra yerinde duramıyordu. Diğer şempanzeler gece yatacakları yerleri hazırlarken, bu şempanze bir ağaçtan öbürüne zıplıyordu" dedi.