Ekin KARACA / Bianet

 

Barış İçin Vicdani Ret Platformu, vicdani retçi Halil Savda'nın "Halkı askerlikten soğuttuğu" gerekçesiyle 24 Şubat'ta tutuklanmasını protesto etmek amacıyla Galatasaray Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.

 

Platform üyeleri daha sonra üstünde çıplak bir bebeğin olduğu ve "Herkes bebek doğar" yazan kartpostalları Ağrı Doğubeyazıt Kapalı Cezaevi'nde hükümlü bulunan Halil Savda'ya gönderdiler.

 

Savaş Karşıtları'ndan Oğuz Sönmez, vicdani retçi İnan Süver ve Ercan Aktaş'ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 50 kişilik grup Taksim Meydanı'ndan sloganlar eşliğinde Galatasaray Meydanı'na geldi.

 

Burada da sloganlara devam eden grubu gören bazı kişiler "Her Türk asker doğar" diye karşılık verirken, bir kadının küfrederek "korkaklar" demesi dikkat çekti.


"AKP'DEN VİCDANİ RETÇİLER DE NASİPLERİNİ ALIYOR"

Barış İçin Vicdani Ret Platformu'nun basın açıklamasını platform üyelerinden Merve Arkun okudu.

 

Muhalif her sesi susturmaya çalışan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) politikalarından "savaşa hayır" diyen vicdani retçilerin de nasibini aldığını söyleyen Arkun, Halil Savda'nın cezaevine girmesine yol açan süreci şöyle aktardı:

 

* Savda 2006'da, İsrail'in Lübnan'a düzenlediği ve 34 gün süren saldırıya katılmayı reddeden, iki İsrailli vicdani retçiye destek olmak amacıyla yapılan basın açıklamasından dolayı beş ay ceza almıştı.

 

* Bu cezanın Yargıtay tarafından onaylanması üzerine Savda, basın açıklaması sırasında "askere gitme" dediği gerekçesiyle, "halkı askerlikten soğutmak" suçlamasıyla tutuklandı.

 

"ASKERE GİDENLERİN YAŞADIKLARINI DA BİLİYORUZ"

Arkun, Türkiye'nin askere gitmeyi istememenin suç sayıldığı bir ülke olduğunu ifade ederek, askere giden gençlerin yaşadıklarını da bildiklerini söyledi:

 

"Askerlik yaptığı sırada şüpheli bir biçimde ölen ve intihar ettikleri açıklanan gençlerimizi biliyoruz."

 

"Önlerine tek seçenek konan, askere zorla götürülen evlatlarını kaybeden anaların, babaların çektiği acıları hepimiz gördük. Kan ve gözyaşından başka bir şey getirmeyen bu savaşa karşı durmak suç değil, en onurlu eylemdir."

 

"Aslında biliyoruz ki bu ülkede onurlu durmanın sonucu bu gibi tutuklamalar oluyor. Ama bizler bugün haykırdığımız ve defalarca da haykıracağımız gibi 'askere gitme kardeş kanı dökme' diyoruz."

 

"HALİL'İN BIRAKILMASI İÇİN TÜM OLANAKLARI KULLANACAĞIZ"

"Küresel Kadın Grevi ile güçbirliği eden erkekler örgütü" (Payday) tarafından Halil Savda'nın tutuklanması hakkında gönderilen metni ise vicdani retçi Ercan Aktaş okudu.

 

Açıklamada, "Kölelik, açlık ve sefalet yaratan militarizmin bir parçası olmayacağım. Hiç kimse beni ölmek öldürmek ve umutsuzluğun kaderim olduğuna ikna edemez" diyen Halil Savda'nın "militarizmi ve askerliği reddetmek" prensibinden taviz vermediği vurgulandı.

 

Savda'nın 2008'de tutuklu bulunduğu askeri hapishaneden "anti sosyal kişilik bozukluğu" ve "erkekliğinin ve Türklüğünün bilincine varamamak" gerekçeleriyle serbest bırakıldığının hatırlatıldığı metinde, 318. maddenin başka ülkeler için bile olsa kullanıldığına vurgu yapıldı.

 

"Mavi Marmara gemisinde dokuz Türkiyeliyi öldürmüş İsrail askerlerini askerlikten soğutmak suçu ironik."

 

"Uluslararası Siyonizm'e karşı Yahudiler hareketinden arkadaşlarımız, Filistinli tutsaklar ve İsrailli vicdani retçiler ile birlikte Halil'in 318. madde adaletsizliğine karşı mücadelesini de duyuracaklarını açıkladılar."

 

"Savaş karşıtı hareket, vicdani retçilerin, tutsakların ve bilgi dağıtıcıların mücadelelerine destek olmalı. Herkesin öldürmeyi reddetme, savaş suçlarını açıklama ve adalete ihtiyacı vardır."

 

"Halil'in acilen bırakılması için bütün olanaklarımızı kullanacağız. Öldürmeyi reddetmek suç değildir. Yatırımı savaşa değil, şefkate yap!"