İngiltere’deki Blenheim Sarayı’nda 200 yıldır bir çiçek saksısı olarak kullanılan büyük bir mermer saksının, aslında 1700 yıllık bir Antik Roma lahdi olduğu ortaya çıktı.

Lahit, ilk olarak 19. yüzyılda şu anda kullanıldığı yere getirildi. Yakın zamana kadar, sarayın bahçesinde çiçekler için saksı görevi görüyordu ancak lahit olduğu anlaşıldığından beri korumak için kapalı bir mekanda sergileniyor.

Lahit, bağlantısı olmayan bir iş için sarayı ziyaret eden bir antikacı tarafından fark edildi. Antikacı bunu beyaz mermer lahitinin bir cephesi olarak tanımladı.

Lahite 300,000 pound değer biçildi. 2 metre uzunluğunda ve tam 400 kilogram ağırlığındaki lahitin üstünde, bir eğlencede sarhoş olan Dionysus, satyr’e yaslanmış halde betimlenmiş. Lahitte ayrıca Hercules ve Ariadne ile iki büyük aslan başı var.

Lahit, nereden geldiği gibi araştırmalar için, yerinden kaldırıldı ve restorasyona gönderildi. Proje, Cliveden Conservation’dan Nicholas Banfield tarafından denetlendi.

Banfield, “Maruz kaldığı kötü koşullar göz önüne alındığında, özellikle çeşme haznesi oldukça iyi korunmuş vaziyette. Takılı olduğu kurşun sarnıçtan sökebildik ve tam temizlik, onarım ve stabilizasyon çalışmaları için atölyelerimize geri götürdük.”

Ev yöneticisi Kate Ballenger, “Geri döndüğü için çok memnunuz ve Nicholas’ın üstlendiği restorasyon çalışmaları çok etkileyiciydi. Şimdi doğal koşullardan korunması için kapalı alanlarda tutuluyor. Bundan sonra yüzyıllar boyunca iyi derecede korunacağını düşünüyoruz.” diyor.

Lahit artık kapalı bir alanda sergileniyor. Saraydan yapılan açıklamaya göre, lahitin dük’e hediye edildiğine, satın alındığına ya da nereden geldiğine dair hiçbir kayıt bulunamadı. Lahitin saraya getirildiği dönem yaşayan 5. dük, Winston Churchill’in büyük büyük babasıydı.