Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenecek 2014 Kış Olimpiyatları, Beyoğlu’ndaki Rusya Konsolosluğu önünde Çerkeslerin düzenlediği eylemle protesto edildi.

İstiklal Caddesi’ndeki Rusya Konsolosluğu önünde, saat 14.00 sıralarında toplanan, İstanbul'da yaşayan ve kendilerini 'Çerkesya Yurtseveri' olarak tanımlayan yaklaşık 50 kişi, “Rusya söyle Çerkesya nerede”, “İntikam değil adalet istiyoruz”, “Soçi’de olimpiyat istemiyoruz” şeklinde sloganlar attı.

Grup adına basın açıklaması okuyan Jade Wumar, Rusya’nın Çerkesya’yı işgalinin üzerinden 150 yıl geçtiğini belirterek, şunları söyledi:

“Aradan geçen zamana rağmen Rusya Federasyonu’nun Çerkes politikası en ufak bir değişiklik göstermedi. Bugün bile söz konusu Çerkesler ise, Rusya her türlü baskıyı ve hukuksuzluğu uygulamaktadır. Çerkeslerden arındırılmış bir Çerkes toprağı olan Soçi şehrinde, Rusya 2014 Kış Olimpiyatlarını düzenlemektedir. Çerkesler ise buna muhalefet etmekte, Rusya’nın Çerkes problemini çözmesini istemektedir. Sadece bu nedenle Rus güvenlik birimleri Çerkesya aktivistlerine karşı geniş çaplı, hukuk dışı operasyonlar düzenlemektedir.”

Rusya’nın Çerkes sorununu evrensel insan hakları ve evrensel hukuk ilkeleri çerçevesinde çözmesini istediklerini belirten Wumar, “Rusya Federasyonu Çerkes soykırımını ve sürgününü tanımalı, Çerkeslere koşulsuz geri dönüş hakkı ve çifte vatandaşlık sağlanmalı ve tarihi topraklarımız üzerinde Çerkesya’yı oluşturmalıdır” dedi.  




ÇERKESLERE GÖZALTI

13 Aralık Cuma günü Rusya Federasyonu'na bağlı Adıgey ve Kabardey Balkar Cumhuriyetleri'nde, aralarında Aliy Bghane, Acumij Hilmi, Ruslan Kambiev, Ruslan Kesh, Adnan Khuade, Evgeniy Tashu, İbrahim Yağan, Yuriy Yahutl ve Amin Zekhov'un da dahil olduğu çok sayıda Çerkes aktivist evlerinden göz altına alınarak Krasnodar'a götürüldü.

Bu kişiler, alınan ilk ifadelerden sonra 16 Aralık Pazartesi günü tekrar ifade vermek üzere serbest bırakıldı. Bu gözdağı verici mahiyetteki keyfi gözaltı, Türkiye başta olmak üzere birçok ülkede Çerkeslerin tepkisine neden oldu.

Çerkes Dernekleri Federasyonu(Çerkes Fed) genel başkanı Dr. Nusret Baş yaptığı açıklamada, ''Rusya Federasyonu, olimpiyatlar yaklaştıkça insan hakları ihlalleri ve keyfi uygulamalar konusunda sınır tanımayan keyfi uygulamalar içerisinde. Olimpiyatların yapılacağı Soçi ve tüm bölge adeta askeri karantina alanına dönüştürüldü Çerkes Soykırımı nedeniyle Çerkeslerin, Soçi'de olimpiyat yapılmasına karşı çıkışları Rusya tarafından sindirilmek isteniyor. Soçi ve o bölgede birçok yer Çerkes şehitliğidir, bu bölgede barışın simgesi olan olimpiyatların yapılmasını asla kabul edemeyiz. Gözaltına alınan Çerkes aktivistlere yapılan bu keyfi uygulamayı doğru bulmuyoruz ve yasalar çerçevesinde düşüncelerini dile getiren bu insanları da Çerkes toplumu olarak asla yalnız bırakmayacağız.'' diyerek Çerkeslerin Rusya karşısında sessiz kalmayacağını vurguladı.