Türkiye Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED), Çerkes soykırımı ve sürgününün anma törenini hafta sonu Samsun’da gerçekleştirdi.

Türkiye’nin dört bir köşesinden kente gelen Çerkesler, 149 yıl önce sona eren Kafkas-Rus savaşlarında yapılan soykırım ve sürgünde hayatını kaybeden akrabalarını andı.

Soykırımı yapan Rusya’yı bir kez daha lanetleyen Çerkesler, uğradıkları haksızlığı ve 2014 Olimpiyatları’nın anavatanlarından Soçi’de yapılmasına tepki gösterdi.

101 yıl süren Kafkas-Rus savaşları sırasında gerçekleştirilen Çerkes soykırım ve sürgününü Dünya kamuoyuna daha güçlü şekilde anlatmak ve duyurmak amacıyla Çerkesler, 55 derneği ile Türkiye'nin her yerinde örgütlü olan KAFFED kararı ile İlkadım ilçesinde buluştu.

Kurtuluş Yolu’nda yapılan anma törenine Dünya Çerkes Birliği (DÇB) Genel Başkan Yardımcısı Adige Cumhuriyeti Başkanı Boğus Adam, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, KAFFED Genel Başkanı Vacit Kadıoğlu, DÇB Genel Başkan Yardımcısı ve Karaçay Cumhuriyeti Başkanı Şerces Muhammed, DÇB Yönetim Kurulu Üyesi Kodzokua Anatoliy, Yönetim Kurulu Üyesi Adamokua Albert ve Aslan Aliy, Almanya ve Hollanda ve Kafkas derneklerinden temsilcileri ile Çerkesler toplulukları katıldı.


Sembolik mezar taşları başında soykırım ve sürgün yolunda ölen Çerkesler için saygı nöbeti tutulmasıyla başlayan anma töreninde soykırım ve sürgünle ilgili ağıtlar yakıldı. En az 40 kişilik Çerkeskalı ve Sayeli gençler, kayıkla denizden inen Çerkes çifti ellerinde meşalelerle sahile doğru bir koridor yaparak karşıladı. Nart ateşi yakılmasıyla saygı duruşu gerçekleştiren binlerce Çerkes, 21 Mayıs Andı’nı hep birlikte söyledi. Rusya’yı lanetle anan Çerkesler, daha sonra topluca sahile inerek denize kırmızı karanfiller attı, dilek balonları uçurdu.

DÇB Genel Başkan Yardımcısı Adige Cumhuriyeti Başkanı Boğus Adam, KAFFED Genel Başkanı Vacit Kadıoğlu ile anavatandan gelen STK başkanları da birlikte Karadeniz’e çelenk bıraktı.

Her yılın 21 Mayıs’ı soykırım ve sürgün günü olarak anan Çerkesler, anma töreninde yaşadıkları trajedinin ve Çerkes kimliğinin Rusya Federasyonu ve Türkiye başta olmak üzere tüm ülkeler tarafından tanınmasını, uğradıkları tarihsel haksızlığın telafi edilmesini ve 2014 Soçi Olimpiyatları’nın atalarının kemikleri üzerinde yapılmamasını istedi.


HÜKÜMET ÜNLÜ’NÜN FAİLLERİNİ BULMALIDIR

Anma töreninde konuşan KAFFED Genel Başkanı Vacit Kadıoğlu, hükümetin iki gün önce Ankara’da uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen Çeçenistan İçkerya Cumhuriyeti Muhalefeti Türkiye Fahri Konsolosu iş adamı Medet Ünlü’nün katillerini biran önce bulup adalet önüne çıkartması görevini yerine getirmesini talep ettiklerini söyledi. Tüm baskılara, dağılmışlığa ve acılara karşın Çerkeslerin varlıklarını ve kimliklerini koruyup yaşattığını ifade eden Kadıoğlu, “21 Mayıs’lar Çerkes halkının yaşama direncinin ifadesidir. 21 Mayıs’ın anlamı, direniştir, başkaldırıdır, diriliştir, tüm zalimlere inat Çerkesya’nın yeniden var olma mücadelesidir” dedi.

KİMLİĞİMİZİ YOK SAYAN ANAYASAYI KABUL ETMİYORUZ

Atalarının ilk toprağa çıktıkları yer olan Samsun’dan Rusya’ya seslenen Genel Başkan Kadıoğlu, “Çerkes soykırımı ve sürgününü, bu uğurda kaybettiklerimizi unutmadığımızı, unutturmayacağımızı göstermek için Karasu’yun bu yakasından karşı yakasına ‘Unutmadık unutturmayacağız, vardık varolacağız‘ diye haykırıyoruz. Yaşadığımız ülkelere talepte bulunuyoruz. Asilime edilmek istenen kültürümüzün yaşatılması için devlet destekleri verilmesini istiyoruz. Ana dilimizin kreşlerden başlatılarak öğretilmesini talep ediyoruz. Yeni anayasa çalışmalarında kimliğimizin yok sayılmamasını, buna razı gelmeyeceğimizin bilinmesini istiyoruz. Kimliğimizi yok sayacak anayasayı kabul etmiyoruz. Rusların tarihleri ile yüzleşmelerini, soykırım ve sürgünü telafi edecek politikalar geliştirmelerini istiyoruz” şeklinde konuştu.

OLİMPİYATLARIN SOÇİ’DE YAPILMASINI İSTEMİYORUZ

Dünya Çerkes Birliği (DÇB) Genel Başkan Yardımcısı Adige Cumhuriyeti Başkanı Boğus Adam ise 2014 olimpiyatlarının Soçi’de yapılmasını istemediklerini kaydetti. Adam, “2014 Soçi Olimpiyatları ile ilgili tüm Çerkeslerin bakışında küçük farklılıklar olabilir. Bizim Rusya Devleti’nden beklentimiz, Soçi’deki Çerkes kimliğinin tanınmasını, yok sayılmamasını talep ediyoruz“ ifadelerini kullandı.