Nilay VARDAR / Bianet

 

Laz Kültür Derneği, Lazcanın seçmeli ders olarak okutulacağı yönündeki açıklamalar üzerine Rize'deki Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'ne "Laz Dili ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi" açılması için dilekçe verdi.

 

Dernek Başkanı Mehmedali Barış Beşli, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in Lazca'nın seçmeli ders olarak okutulacağı yönünde açıklamaları üzerine Lazca öğretmen ihtiyacı doğduğunu söyledi.

 

Beşli, bu yüzden acilen Rize'deki üniversitede dilsel, maddi ve manevi kültürün araştırılacağı ve Lazca dersi öğretmeni ihtiyacının karşılanabileceği bir merkez kurulması gerektiğini belirtti.

 

Hükümetin Lazca eğitim konusundaki açıklamalarının önemeli olduğunu söyleyen Beşli, "Samimi olup olmadıklarını önümüzdeki eğitim, öğretim yılında göreceğiz" dedi.

 

Beşli, Lazca eğitimin nasıl verileceği konusunda Bakan Dinçer ile de bir görüşme yapmak istediklerini belirtti ve ilk elden Doğu Karadeniz'de Lazca bilen okul öğretmenlerine sendika ve dernek aracılığıyla eğitim verip Lazca öğretmenliğe başlatılabileceklerini söyledi.

 

LAZLAR NERELERDE YAŞIYOR?

Günümüzde Lazlar, yerlisi olarak bulundukları Doğu Karadeniz'de "Lazona" olarak adlandırdıkları, Rize'ye bağlı Ardeşen, Çamlıhemşin ve Viçe (Fındıklı) ve Atina (Pazar) ile Artvin'de Arhavi, Hopa ve Borçka yörelerinde yaşıyor.

 

Ayrıca '93 Harbi (Osmanlı-Rus Savaşı) Muhacırlarının göç etmek zorunda kaldığı özellikle Marmara Bölgesi'nde de birçok Laz köyü var. Nüfusla ilgili net bir sayı söylemek zor; fakat Laz diliyle ilişkili yarım milyona yakın insan, Lazca'yı günlük hayatta düzenli bir biçimde kullanan 50 bini aşkın kişi olduğu düşünülüyor.

 

Laz halkının yaşadıkları topraklar yalnız Türkiye ile sınırlı değil; Gürcistan'da 5 bine yakın Laz ve bunun yanında "Hristiyan Lazlar" diye tanımlanabilecek Megreller ile birlikte yaklaşık 1 milyonluk bir nüfus var.