Suriye'de Kürtlerin denetiminde bulunan Rojava bölgesinde özerk kantonların ilan edilmesi ve güvenliğin büyük oranda sağlanmasından sonra, Türkiye'ye sığınan mülteciler tekrar sınırdan geri dönmeye başladı.

Suriye'de yaşanan iç savaş sonrasında Efrin, Kobani, Qamışlo, Amudê, Derik ve Tirbêspi bölgelerinden kaçak yollarla Türkiye'ye gelip burada yaşamaya başlayan Rojavalılar, YPG ve YPJ'nin topraklarında güvenliği sağlaması ardından geri dönmeye başladılar.

Rojava'nın değişik kentlerinden can güvenlikleri olmadığı gerekçesiyle kaçak yollarla Türkiye'ye gelen ve sınır bölgesindeki il ve ilçelerde kimisi akrabalarının yanına yerleşen, kimisi çadırlara yerleşen kimi de dilencilik yaparak yaşamaya çalışan Rojavalılar, YPG ve YPJ güçlerinin Rojava'da güvenliği sağlamaları ardından topraklarına dönmeye başladılar.

Nusaybin ve Cizre bölgesinden topraklarına geri dönmek isteyen Rojavalılar, Cizre Emniyet Müdürlüğü ve Cizre Hudut Karakollarına başvurarak ülkelerine geri dönmeyi talep edince, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yüzlerce kişi isimleri kayıt altına alındıktan sonra asker ve polis gözetiminde sınırı kaçak geçerek topraklarına dönmelerine izin veriliyor.

Cizre ile Derik sınırında askeri noktaya otobüslerle getirilen Rojavalılar, buradan sınırı yürüyerek geçerek topraklarına dönerken, binlerce Rojavalının bulunduğu Cizre'de bu sayının yaklaşık 150'ye düştüğü, kalanların da, Nusaybin, İdil, Silopi gibi ilçelerden dönmek isteyen Rojavalılarla birlikte topraklarına geri dönmek için başvurdukları öğrenildi.