İbrahim Yaylalı / Demokrat Haber Roboski

Roboski’de hayatını kaybedenlerin aileleri ve dostları, katliamının 58. Haftasındaki Perşembe değerlendirmesinde Cumartesi Anneleri’nden özür diledi. “Gereken tepkileri zamanında gösteremedik. Bu konuda başımız önümüze eğiktir” diyen Robosklili aileler HRW (Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü) ve TBMM alt komisyonu üyesi Levent Gök’ün de katliamın üstünün örtüleceğine inandığını vurguladılar.

Roboski’de yapılan 58. Hafta açıklamasında ilk sözü alan insan hakları savunucusu ve barış aktivisti İbrahim Yaylalı, “Bu haftaki perşembe değerlendirmesini katliamda yaşamını yitiren Nadir Alma'nın abisi yapacak” diyerek sözü Hikmet Alma’ya bıraktı.

BAŞIMIZ ÖNÜMÜZE EĞİK

Hikmet Alma konuşmasında şunları dile getirdi:

“Bu coğrafyada birçok katliam yapıldı. Biz olması gereken tepkileri zamanında gösteremedik. Bu konuda başımız önümüze eğiktir. Yıllardır çocuklarını arayan anne ve babalarla bir araya gelemedik, elimizi uzatabilir, bu yapılanlara sessiz kalmayabilirdik, yapamadık.

Eğer yanınızda yer alıp o gün yaşanan cinayet ve katliamların hesabını sorabilseydik, bugün devlet bize böyle bir katliamı yapmaya cesaret edemezdi.

Buradan geç de olsa 95’den bu yana çocuklarını, eşlerini, baba ve annelerini arayan Cumartesi Annelerini selamlıyoruz. Acınızı bugün daha iyi anladığımızı ifade ediyoruz. Katliamcılara karşı yılmadan yürüttüğünüz ve 411. haftasına giren adalet arayışınızı selamlıyoruz. Sizin kar, çamur, yağmur ve polis saldırıları demeden aralıksız yürüttüğünüz mücadele, bugün bizim adalet arayışımızda en büyük esin kaynağımız olmuştur.

BİZE YAPILANLARI ANLATIN

Biz Roboski aileleri ve dostları olarak diyoruz ki, bize yapılanları her yerde anlatın. Katliamların acısını bilmeyenler bir kere daha bize devletin yaptıklarını görsün ve anlasın. Zamanında tepki verebilsinler ki yarın öbür gün bizim gibi başları ölülerinin önünde eğilmesin.

DEVLET DUT YEMİŞ BÜLBÜL

Bugün 58. haftaya girdik, peki katliamcıları açığa çıkarmak için ne yapıldı? Hiçbir şey. Devlet ve mahkemeler dut yemiş bülbüller bugün. Ya TBMM alt komisyonu nerede? Aynı komisyon üyesi Levent Gök soruyor, neredesiniz ve neyi saklamanın telaşındasınız? Hatta o komisyonun bir şey ortaya koymayacağından o kadar emin ki ‘biz CHP’liler olarak ayrı bir rapor hazırlıyoruz’ diyor. Levent Gök açıkça şunu söylemeye çalışıyor, ‘çalışan raportörler katliamdaki Genelkurmay ve AKP’nin sorumluluğunun üstünü örtmeye çalışıyor’.

OLAYIN RESMİ OLARAK ÜSTÜNÜN KAPATILMAYA ÇALIŞILDIĞINDAN ENDİŞELENİYORUZ

HRW (Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü) bakın ne diyor “Maktul ailelerinin, basının ve muhalefetin olayın aydınlatılmasını defalarca yinelemelerine rağmen Başbakan bu talepleri reddetti. Olaya ilişkin kamu soruşturmasından kaçınıldı. Yapılan resmi soruşturma ise bu raporun hazırlandığı tarihe kadar hala sonuçlanmadı. Bu sebeplerden dolayı olayın resmi olarak üstünün kapatılmaya çalışıldığından endişeleniyoruz”.

Gördüğünüz gibi sadece biz böyle düşünmüyoruz, alt komisyon üyesinden tutun da uluslararası insan hakları izleme örgütüne kadar, burada yapılan katliamın üstünün örtülmeye çalışıldığı fikri sabittir.

Biz Roboskili aileler olarak diyoruz ki, ne yaparsanız yapın, bu katliamın üstünü örtmenize izin vermeyeceğiz.“