Uluslararası kuruluşların, demokrasinin durumu, özgürlükler ve yolsuzluk gibi alanlarda üst üste Türkiye'ye "kötü not” verdiği bir dönem de, bir kötü rapor da, Türkiye'nin içinden ve Protestan Kiliseler Derneği'nden geldi.

Protestan Kiliseler Derneği'nin 2015'e ait yıllık raporu, Türkiye'de bir Hıristiyan olmanın "ne kadar zor bir iş” olduğunu açıkça ortaya koydu.

Radikal gazetesinin, ayrıntılarına yer verdiği raporda, devletin Hristiyanlar'a çıkardığı ibadet engelleri ile ölüm tehditleri, küfür, saldırı ve darp eylemleri, yaşandığı yerler ve tarihleri belirtilerek aktarıldı.

DİYANET

Örneğin, Ankara'da, Hristiyanlar'ın ibadet etmek için istediği bir yer, son zamanlarda tartışmalı fetvalarıyla dikkat çeken Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan da görüş alınarak "cami” olarak tahsis edildi.

Noel döneminde birçok dini etkinliğe izin verilmedi.

Bazı kiliselerin kapılarına tehdit edici yazılar asıldı, diğerlerine ise saldırılar düzenlendi.

Rapora göre çoğu olayda failler bulunamazken, bulunduğu zamanlarda ise gözaltına alınan kişiler daha sonra serbest bırakıldı.

 Bazı cuma hutbelerinde Hıristiyanlar'a karşı nefret söylemi açıkça seslendirildi.

‘BOYNUNUZU VURACAĞIZ’

Elektronik ve sosyal medya yolu ile, 16 Protestan Kilisesi'ne ve 20 kilise yöneticisine tehdit mesajları yollandı.

Bazı durumlarda tehdit edenlerin kimliği belirlendi, ancak hukuki işlem yapılmadı. Gazete, Hristiyanlar'a karşı tehditlerin IŞİD kaynaklı olduğunun düşünüldüğünü yazdı.

Bir tehdit mesajında, "Sapık kafirler sizlerin boynunuzu vuracağımız zaman yakındır” denildi.

Kayseri ve Ankara'da kilise yapma talepleri geri çevrildi. Kayseri'deki yerin müze veya cami olacağı cevabı verilirken, Ankara'da Diyanet'in de görüşü alınarak cami yapılmasına karar verildi.

Raporda, aynı bölgede dört ayrı cami bulunduğu da ifade edildi. Çanakkale'deki bir Ermeni kilisesinin, Noel kutlaması için talep ettiği iki saatlik izni iki yıldır alamadığı aynı raporda yer aldı.

Türkiye'de "Sünni Müslüman olmayan” her din ve mezhepten insanlar inanç özgürlüğü konusunda yıllardır baskılardan şikayet etmeyi sürdürürken, ABD'nin başkenti Washington'un yakınlarında ve Maryland Eyaleti sınırları içinde, öncelikle Müslüman Türk-Amerikan toplumu düşünülerek tasarlanıp inşa edilen modern "Diyanet Merkezi” aylar önce faaliyete geçti.

15 Amerikan dönümü arazi üzerinde kurulu olan merkezde beş ayrı mimari yapının yanı sıra yeraltı garajı bulunuyor. Diyanet Merkezi'nde dini ve sosyal faaliyetler "özgürce” yerine getirilebiliyor.

Türkiye bu hafta içinde yayınlanan diğer üç ayrı raporda da, insan hakları, ifade özgürlüğü, demokrasi ve yolsuzluk gibi alanlarda son derece kötü notlar almıştı. Türkiye'nin giderek demokrasi rotasından çıktığı ve baskıcı bir yönetime doğru yol aldığı Batı başkentlerinde olduğu gibi Washington'da da sık sık gündeme geliyor ve seslendiriliyor.