Murat Özten / Demokrat Haber İsviçre

Politik nedenlerle İsviçre’ye iltica etmek zorunda kalan Seda Aktepe 30 Nisan 2013’te İtalya’nın Livorno kentindeki bir tatil yeri olan Castiglioncello’da kaldığı otelde İnterpol’ün kırmızı bülteniyle arandığı gerekçesiyle gözaltına alınarak tutuklandı.

Seda Aktepe 3 yıl 1 ay 1 günlük cezası nedeniyle hakkında verilen yakalama kararı gereğince Türkiye’ye iade edilmek üzere İtalya’da gözaltına alındı.

Yetkili mahkeme de 3 Mayıs 2013 günü Türkiye’ye iade mahkemesi süresince Seda Aktepe’nin tutuklu olarak İtalya’da bulunmasına karar verdi.

6 Mayıs Pazartesi günü yapılacak olan duruşmada Seda Aktepe’nin avukatının mahkemeye Seda’nın hukuki durumuna ilişkin belgeler sunması ve savcının iade talebinin gerekçelerini açıklaması bekleniyor.

Edinilen bilgilere göre İtalyan mahkemeleri bu tür iade davalarında ilk kararı 20 gün ile 40 gün arası bir süreçte veriyor.

Seda Aktepe şu anda Pisa şehrindeki Don Bosco cezaevinde tutuluyor. Seda Aktepe 2010 yılında İsviçre’ye iltica etmiş, 2013 yılı Şubat ayında politik oturum almıştı.

DAHA ÖNCE DE OLDU

Benzeri bir olay daha önce Hırvatistan’da yaşanmış ve Almanya’da siyasi iltica oturumu bulunan Vicdan Şahin Özerdem Türkiye’ye iade talebiyle Hırvatistan makamlarınca tutuklanmıştı. Aylarca süren hukuk mücadelesi ve Vicdan’ın arkadaşlarının Avrupa çapında yürüttükleri kampanya sonucu Vicdan Şahin Özerdem önce ev hapsine çıkarıldı, daha sonra da yerel mahkemenin verdiği iade kararı temyiz mahkemesi tarafından bozularak serbest bırakıldı.

Benzeri kampanyaların Seda Aktepe’nin arkadaşları tarafından yürütülmesi ve Seda’nın Türkiye’ye iade edilmemesi ve serbest bırakılması için başta siyasi oturumunun bulunduğu İsviçre olmak üzere Avrupa çapında bir dayanışma zinciri oluşturulması bekleniyor.

SEDA AKTEPE KİMDİR?

1984 İskenderun doğumlu Seda Aktepe Van Yüzüncüyıl Üniversitesi'nde Antropoloji öğrencisiydi.

Seda Aktepe ve dosya sanığı diğer 45 kişi 7 Aralık 2004 tarihinde o dönemde mecliste kanunlaşması için görüşmeleri devam eden 5275 sayılı Ceza İnfaz ve Güvenlik tedbirleri hakkındaki kanun tasarısının yasalaşması halinde cezaevinde yeni ve çok ağır hak ihlallerine neden olacağı gerekçesi ile Ezilenlerin Sosyalist Platformu tarafından düzenlenen basın açıklamasına katıldıkları gerekçesi ile göz altına alınmışlardı.

Seda Aktepe o dönemde İstanbul Varyos yayıncılıkta gazeteci olarak çalışmakta olup, Ankara’ya yapılacak basın açıklamasını izlemek için gelmiş, polisin eyleme müdahalesi sonucu diğer eylemcilerle birlikte göz altına alınmıştı. Savcılık ve mahkeme sorgusundan sonra diğer sanıklarla birlikte “MLKP örgütü üyesi olmak “ iddiası ile tutuklanmıştı.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesince yapılan yargılama sırasında 8 ay tutuklu kalmış ve yargılama esnasında tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti.

Yapılan yargılama sonucunda 2009 yılında, Seda Aktepe ve 26 sanık hakkında 5237 sayılı yasanın 220/6 maddesi gereğince “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi ayrıca örgüte üye olmak suçundan cezalandırılır” gerekçesi ile 6 yıl 3 ay hapis cezası verilmişti.

Dosya Yargıtay incelemesinden geçti ve onandı.

2012 yılında çıkan 6352 sayılı kanunun 85. maddesi ile değişik 5237 sayılı TCK’nun 220/6 maddesinde yer alan “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi ayrıca örgüte üye olmak suçundan cezalandırıldı. Örgüte üye olmak suçundan dolayı verilecek karar yarısına kadar indirilebilir” hükmü gereğince ceza 3 yıl 1 ay 1 güne indirildi.

Seda’nın cezası temyiz edilmediği için kesinleşti ve hakkında verilen yakalama kararı gereğince Türkiye’ye iade edilmek üzere İtalya’da tutuklandı.

2010 yılında İsviçre’ye iltica etti. 2013 yılı Şubat ayında politik oturum aldı.

Seda Aktepe’nin bulunduğu Don Bosco Cezaevi’nin açık adresi:

Via San Giovanni Boşco 43 56127 - Pisa ( Pİ ) Tel: 050574102