Demokratik Kitle Örgütlerinin 21 Şubat Dünya Anadil Günü vesilesiyle Galatasaray meydanında düzenlendiği etkinliğe polisin saldırısı damgasını vurdu.

Kürtçe, Türkçe, Çerkesce, Lazca, Ermenice, Hemşince, Zazaca hep bir ağızdan söylenen ezgiler, şiirler ve çekilen halaylar sonrası Galatasaray Meydanı’ndan Taksim’e yürümek isteyen gençlere, polisler biber gazı sıkıp plastik mermilerle saldırdı. Taş ve şişelerle karşılık veren gençler ve polisler arasında Tarlabaşına kadar kovalamaca yaşandı.

Anadil yüreğin kapısıdır” şiarıyla demokratik kitle örgütleri Galatasaray Meydanında Dünya Anadil Gününü kutladı.

İHD İstanbul Şubesi, ASİ-DER, Kürt Enstitüsü, Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi, Jıneps gazetesi, Hadig, Demokratik Çerkes Hareketi, Apoyevmatini Gazetesi, Demokratik Pomak Hareketi, MEZO-DER, Nor Zartonk, Suryaniler.com, Laz Enstitüsü, Laz Mektebi, Hakların Anayasası, AKA-DER, Zaza Platformu, Kafkasya Forumu, Sabro Gazetesi, Mektebe Zazaki, Gürcü Kültür Merkezi, Avrupa Süryaniler Birliği, Minnina Forumu, Lazebura Ev, Çerkes Soykırımı Tanınsın İnisiyatifi, İSPOD, Grup Helesa, Pangea Kültür gibi demokratik kurumlarının düzenlediği etkinlikte büyük bir coşku hakimdi.

“Anadil Yüreğin Kapısıdır”, “Jiyan Bi Kurdî Xweş e! Ciwiyayîş Bi Kurdkî Weş o!”pankartlarının ve Kürtçe, Türkçe, Ermenice, Lazca, Rumca, Arapça dövizler taşınan etkinlikte herkes kendi dilinde şarkılar ve şiirler seslendirdi.

“Anadillerimize sınırsız, özgürlük istiyoruz”, “Sınırsız koşulsuz Anadilde eğitim”, “Anadil haktır engellenemez”, “Dünya duysun Anadiller yaşıyor” sloganları eşliğinde ortak açıklamayı Altan Açıkdilli okudu.

18 DİL YOK OLMA TEHLİKESİ ALTINDA!

Bu topraklarda resmi dil dışında 34 dilin konuşulduğunu hatırlatan Açıkdilli, anadillerin 18’inin gelecekte yok olma tehlikesi altında olduğuna dikkat çekti.

Son 25 yıl içinde Ubıhça’nın yok olduğu örneğini veren Açıkdilli, UNESCO raporlarında ise Abhazca, Adığece, Çerkesçe, Zazaca, Hemşince, Lazca, Pontus Yunancası, Roman dili, Süryanice ve Batı Ermenicesi’nin yok olma tehlikesi altındaki diler arasında sayıldığını belirti.

Türkiye’de 30’lu ve 40’lı yıllarda devlet destekli “Vatandaş Türkçe konuş” kampanyalarının yürütüldüğünü hatırlatan Açıkdilli, “Türkçe dışında dillerde konuşanlara para cezası kesildi. Halen de yasaklar sürüyor. Türkçe dışındaki dillerin ancak özel okullarda okutulabileceği, demokratikleşme paketinin bir parçası olarak sunulabiliyor” diye konuştu.

TÜRKİYE HALKLARIN DİLLERİNE KİLİT VURULMUŞ BİR HAPİSHANE

“Çok dinli, çok dilli, çok halklı coğrafyamız böylece yönetenler tarafından dillerine kilit vurulmuş insanların kapatıldığı bir halklar hapishanesine çevrildi” diyen Açıkdilli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu coğrafyada yaşayan bizler; Laz, Gürcü, Hemşin, Pontus, Kürt, Arap, Rum, Ermeni, Boşnak, Tatar, Arap Alevi, Türkmen, Azeri, Yahudi, Pomak, Roman, Çerkes, Süryani, Alevi, Ezidi ve tüm halklar sınırsız, yasaksız, özgürce anadilimizde konuşmak, yazmak, üretmek, anadillerimizde okullarda okumak ve geliştirmek ve her türlü tekçi , yasakçı, inkarcı, ırkçı ideoloji ve politikalarına karşı kültürümüzü, kimliğimizi, inancımızı özgürce yaşamak istiyoruz”.

Açıklama sonrası kurumlar ele ele Erbane ve tulum eşliğinde halaylar çekti.

“Bê Ziman Jiyan Nabe” sloganlarıyla Taksim’e yürümek isteyen gençlerin önü ise polis barikatıyla kesildi. Gençlere biber gazı ile plastik mermilerle saldırılması üzerine gençler taş ve şişelerle karşılık verdi. Çevik kuvvet ekipleri ile gençler arasında Tarlabaşına kadar kovalamaca yaşandı. Olaylar büyümeden sona erdi. (ANF)