Doğada çözünmeleri yüzyıllar süren plastik torbalara karşı savaş genişliyor. Pek çok yerde, kullanımı sonlandırılan plastik torbaların marketlerde parayla satılması için İngiltere'de çevreciler kampanya başlattı.

İngiltere'de alışverişlerde geçen yıl 8 milyar plastik torba kullanıldı. Bu rakam, bir önceki yıla göre yüzde 5'lik bir artış demek.

Kullanılan plastik torbalar daha sonra denizlerde, kırsal kesimde doğal yaşamı tehdit ediyor. Her bir plastik torbanın toprakta çözünmesi için de bin yıl gerekiyor.

İngiltere'de güçlerini birleştiren 3 çevre kuruluşu, plastik torbaların alışveriş merkezlerinde parayla satılması için kampanya başlattı. Kampanyanın başını da sörfçüler çekiyor. İngiltere'de bir köy ise 5 yıldır plastik torba yasağı uyguluyor.

BU ÜLKELERDE YASAK
Dünyada halen Bangladeş'te, Butan, Ruanda ve Eritre poşet kullanımının yasaklandığı ülkeler arasında bulunuyor. Tayvan gibi ülkelerde ise çevre dostu, çözünebilen poşet zorunluluğu uygulanıyor.

Kuzey İrlanda ile Galler bölgesinde halen poşetlerin parayla satıldığını kaydeden yetkililer, yasağın ardından bez torbalarıyla alışverişe çıkanların oranında yüzde 64'lük bir artış yaşandığını kaydediyor.

Plastik poşetler, okyanusta geniş bir alanı kaplıyor. Bangladeş'te 1988 ve 98 yıllarındaki selin, Filipinler'de her yıl meydana gelen sel felaketlerinin sebebi olarak da, poşetlerin yağmur suyu drenaj sistemini tıkaması gösteriliyor. (TRT)