Adalet Bakanlığı pet shoplar ile yunus parklarının kapatılmasına yönelik çalışma başlattı. Hayvanlara kötü muamele yapan ve eziyet edenler de, Kabahatler Kanunu’na göre değil, Türk Ceza yasasına göre cezalandırılacak.

 

Bakanlık tarafından hazırlanan taslakta, hayvanlara karşı işlenen fiiller konusundaki yaptırımlara düzenleme getirilecek. Yunusların ‘’Tutsak olarak zorla çalıştırıldığı’’ gerekçesiyle tüm dünyada tepki gören Yunus parklarının da kapatılması planlanıyor. Hayvan hakları savunucuları, Türkiye’de sayıları 10 civarında bulunan Yunus parklarda, özürlü çocuklar için para karşılığı yapılan terapi uygulamaların da, ticari amaçtan öteye gitmediği savunuluyor.

 

KANUN TEKLİFİ DE HAZIR

TBMM Dilekçe Komisyonu da bir süre önce ulaşan şikayetler üzerine pet shoplar konusunda inceleme yapmıştı. Komisyon, pet shoplarda hayvan hakları ihlali yaşandığı iddialarını araştırdı ve sağlıksız koşullarda hayvan satışı ve hayvanlara şiddet konusundaki cezaların arttırılmasını istedi.

 

CHP milletvekilleri Umut Oran ve Melda Onur da bu konuda bir kanun teklifi hazırlayarak TBMM’ye sundu. Teklif ile ‘’Hayvanları kumar, eğlence, gösteri amacıyla kullanmak ya da kullandırmak, bu yollarla onlar üzerinden ekonomik çıkar sağlamak yasaktır”

 

hükmü getiriliyor. Ev ve süs hayvanlarının ticaretinin yapılması, ithalatı ve ihracatı ile ilgili kısıtlama, yasaklama ve izin için de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkili kılınıyor.(Gazeteport)