Eda SOLMAZ / Gazetevatan

 

Doğa ile iç içe olunabilen nadir sporlardan biridir bisiklet. “Çocukluk hayalim İstanbul’dan Marmaris’e bisiklet ile gitmekti” diyen karikatürist Alpay Erdem bu tutkuyu tatmış isimlerden. Erdem, “Bugüne kadar tek başıma birçok bisiklet seyahatim oldu. En uzunu 15 günde İstanbul’dan Artvin’e gittiğim yoldu. Bu yolculukları bir şekilde insanlara göstermek istedim, bunu dert edindim. Yazdım, anlattım. Çünkü doğa ile başbaşa bu sporu yapmak çok etkileyici. Bisiklet kullanırken zihinsel ve fiziksel hazırlık da çok önemli.

Bu yolculuklar sırasında en zorlu olan kısım dağa çıkmak. Zaman zaman bazı otoyollar da insanı zorluyor... Bisikletçilik böyle bir şey; bazen en başında ümitsizliğe kapılıyorsun fakat sonunda ise kesinlikle mutlu oluyorsun” diyor.

UZUN YOLA ÇIKARKEN KIYAFETİNİZE DİKKAT EDİN
Alpay Erdem İstanbul’da pedal çevirmek için en güzel güzargahın ise Beykoz’a varan yolların olduğunu vurguluyor ve ekliyor; “Koşuyolu’ndan çıkıp Beykoz’a gidiyorum. Sahilden Beylerbeyi’ne varıyorum. O yol çok güzel akıyor. Bir de Kanlıca, Çengelköy, Kuzguncuk hep o güzergahta. Anadolu yakasında ve Anadolu’da bisiklet kullanmak daha kolay. Bu yolculuklar sırasında çok güzel dostluklar kurdum. Beykoz’da bisikletle gelince hemen tanıyorlar.”

Bisiklet ile yola çıkacaksanız en önemli durum kullanacağınız ekipmanlar. Kesinlikle kastsız yola çıkmamanız gerektiğini belirten Erdem, kendinize uygun bir bisikleti seçmeniz lazım geldiğini söylüyor. Başlangıç seviyesindeyseniz eğer iyi bir bisiklete binmemeniz önemli. Arabaların yanından da çok geçmemeye dikkat edin, duruyor bile olsalar...

Çünkü kapı açılabilme tehlikesi var.

Uzun yola çıkıyorsanız da kıyafetiniz öyle olması gerekiyor ki vücudunuzda açık bir yeriniz kalmamalı.

BİSİKLET SEÇİMİNİN PÜF NOKTALARI
- Bisikletinizi seçerken, renginden, modelinden çok hangi alanda kullanacağınızı ön planda tutun.

- Zaman zaman doğada, sıkça şehirde bisiklet kullanacak kişilerin dağ bisikleti kullanması daha uygun.

- Şehir dışında pedal çevirmeyi düşünmeyen sadece gezi yollarında bisiklet kullanacaklar için en uygun alternatif gezi bisikletleri.

- Bisiklet üzerinde uzun saatler antrenman yapmak isteyenler ya da doğada sıklıkla bisiklet kullanacak olan kişiler üst seviye yol ya da dağ bisikleti almalı.

- İyi bir dağ bisikleti edinmek isteyenler bin Euro’yu gözden çıkartırken, orta seviye bir dağ bisikletinin fiyatı 700 Euro.

- Yol bisikleti almak isteyen sürücülerin ise 5 bin Euro ücret ödemesi gerekiyor.

- Bisiklete yeni başlayacaklar için fiyatlar dağ ve yol bisikleti olmak üzere 300 Euro’dan başlıyor.

DOĞA VE TARİHİN EŞLİK ETTİĞİ ROTALAR
- Belgrad Ormanı: İstanbul içinde doğa özlemini gidermek isteyenlere Belgrad Ormanı’nda, bisiklet sürüşleri için ideal bir rota mevcut. Huzur, eğlence ve motivasyonun bir arada bulunduğu bu ormanda 8 km’lik bir güzergah var.

- Boğaz hattı: Avrupa yakasında oldukça uzun bir bisiklet parkuru olan Boğaz hattının özellikle Kuruçeşme, Bebek ve Arnavutköy kısımları oldukça renkli ve keyifli bir rota ve Boğaz’ın eşsiz manzarası eşliğinde son derece eğlenceli bir aktivite. İstanbul’un en gözde konser mekanlarından biri olan Kuruçeşme Arena’nın giriş kapısından Bebek istikametine doğru bir başlangıç yaptığınızda Arnavutköy’ü geçip Aşiyan Mezarlığı’na kadar yaklaşık 5 kilometrelik bir mesafe katetmiş oluyorsunuz. Kuruçeşme’ye hemen geri dönmek istemezseniz Baltalimanı’nı geçip Sakıp Sabancı Müzesi’ni varış noktanız olarak da belirleyebilirsiniz.

- Fenerbahçe-Bostancı: Fazla eğimi olmayan ve araç trafiğinden uzak, sonsuz manevra özgürlüğüne sahip olduğunuz bu parkur Fenerbahçe Orduevi girişinin hemen yanındaki sahile inen yokuşun başından başlıyor. Bir tarafınızda masmavi Marmara, diğer tarafınız yeşilliklerin içindeki tarihi köşkler pedalı ahenkle çevirirken neşeyle dolmanızı da sağlıyor. Caddebostan kıvrımını geçtikten sonra Suadiye’yi geçiyor ve son durağınız olan Bostancı Deniz Otobüsü iskelesine geliyorsunuz. Buradan Fenerbahçe’ye tekrar geri dönebilir ya da aynı yönde devam edip Maltepe ve Pendik’i geçerek Tuzla’ya da gidebilirsiniz, tercih sizin. Fenerbahçe Bostancı arası yaklaşık 7 kilometre. Bostancı’dan Tuzla’ya devam etmek isterseniz, sizi ekstradan bir 20 kilometre bekliyor.

- Polonezköy: Şehre yakınlığı ve bol oksijenli havası bakımından oldukça elverişli bir rota

Polonezköy. Yürüyüş ve bisiklet için orman içinde yaklaşık 5 kilometrelik bir parkur bulunuyor. Ormana köyün içinden giriyorsunuz ve parkurdan işaretleri takip ederek tekrar köyün içinden çıkıyorsunuz. Buradaki parkur için dağ bisikleti tercih edilebilir. Ayrıca 11 kilometrelik bir mesafeye sahip olan Polonezköy Karanlıkdere arasını da deneyebilirsiniz.

- Trakya Turu: Asfalt yollardan geçen bu 6 günlük rota, İstanbul, Kemerburgaz, Kıyıköy, Sivriler, Demirköy, Kırklareli, Edirne, İpsala, Şarköy, Uçmakdere ve Terkirdağ güzergahını izliyor. En dikkat çekici bölgeleri ise Şarköy’den Tekirdağ’a kadar uzanan sahil.

- Marmara Turu: Marmara denizi kıyılarında 780 km’lik bisiklet turuyla Tekirdağ, Şarköy, Gelibolu, Çanakkale, Karabiga, Erdek, Bandırma, Tirilye, Mudanya, Gemlik ve Yalova’yı gezebilirsiniz. Bu turda, Gelibolu Milli Parkı’ndan Ege denizinin eşsiz güzelliğine kadar birçok farklı manzara sizi bekliyor.

- Kaçkar Yaylaları: Rize Ardeşen’den başlayan ve yine aynı yerde sona eren bu rota 250 km uzunluğunda. Ardeşen, Ayder, Çamlıhemşin, Elevit, Polovit, Amlakit yaylaları, Meydanköy, Kantarlı ve Hemşin’i içeren bu güzergahta birçok yere çadır kurma imkanı bulabilirsiniz. Temmuz ve Ağustos aylarını özellikle tercih edin.