Çanakkale Savaşı'nın 100. yıldönümü anmaları çerçevesinde Ekümenik Patrik Bartholomeos bugün önemli bir ziyaret gerçekleştiriyor.

Serdar Korucu’nun CNN Türk’teki haberine göre, Patrik Bartholomeos doğduğu ve çok sevdiği adası Gökçeada'ya gitmeden önce Çanakkale Savaşı'nın kritik bölgelerinden Conkbayırı'nı ziyaret edecek.

Patrik Bartholomeos, defne yapraklarından hazırlanan bir çelengi bırakacak, savaşa Osmanlı cephesinde katılan Rum Ortodoks cemaati üyeleri için dua edecek. Ekümenik Patrik Bartholomeos tarafından Çanakkale Savaşı'nın yaşandığı bölgede okunacak dua ilk olma özelliği taşıyor.

Ziyarette Ekümenik Patrikhane'de Patrik Bartholomeos'un yakınında bulunan isimlerden, gazeteci-fotoğrafçı Nikolaos Manginas da yer alıyor.

Manginas, Çanakkale'de şehit olan dedesinin de aralarında bulunduğu, Osmanlı saflarında savaşan Rum Ortodokslar için okunacak duanın önemini şu ifadelerle anlatıyor: "Dedem Nikola Nikolaidis'in de şehit düştüğü bu topraklarda ilk kez Patrik tarafından dua okunacak. Bu dua çok değerli ve anlamlı. Hepimiz için çok duygu yüklü bir an olacak. Bu tarihi nitelikte bir ziyaret. Aradan 100 yıl geçmiş olsa da savaşta Rum Ortodoks cemaati üyelerinin de unutulmadığını gösteriyor. Patrik Bartholomeos'a Çanakkale Savaşı'ndaki Rum Ortodoks cemaati üyeleri için Conkbayırı'na düzenleyeceği ziyaret ve edeceği dua için çok müteşekkiriz."

Çanakkale Savaşı'na bugün sayısı net olarak bilinmese de Osmanlı topraklarında yaşayan çok sayıda Rum Ortodoks cemaati üyesi de katılmıştı.

Savaşta bu topraklar için canını feda edenler şehitlikte son yolculuklarına uğurlanırken, bir kısmı geri dönmüş, dönenlerin bazıları yaşadıkları travmaları atlatamamıştı.