Serdar Korucu / Radikal

Boğaziçi Üniversitesi, Fener Rum Patriği Bartholomeos’a gelecek hafta fahri doktora unvanı verecek.

Patrik Bartholomeos, Çevre Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü’nün önerisi ile ‘Dünyada ekolojik denge ve biyolojik çeşitliliğin korunması, endüstriyel kirlilik, temiz içme suyu kaynaklarının geniş kitlelere temini ve küresel iklim değişikliği gibi çeşitli çevre konularında öncülük yaptığı girişimler, geniş kitlelere yönelik olarak düzenlediği faaliyetler ile küresel ölçekte etkili olan farklılık yaratan mesajları nedeniyle’ fahri doktoraya layık görüldü. Patrikhane yetkilileri Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez Türkiye’deki bir üniversitenin patriğe fahri doktora verdiğini kaydetti. Yetkililer, 20 farklı ülkedeki birçok önemli üniversiteden fahri doktora unvanı alan patriğin Amazon bölgesinden Ege’ye, Kuzey Kutbu’ndan Adriyatik’e kadar uzanan çevre alanındaki çalışmalarının altını çizdi.

Boğaziçi Üniversitesi’nin 150. yıl kutlamaları kapsamında 19 Aralık’ta düzenlenecek törende Patrik Bartholomeos’a fahri doktora unvanı takdim edilecek. Törenin üniversite tarafından basılıp dağıtılan davetiyesinde Bartholomeos için ‘Ekümenik Patrik’ unvanı kullanılması dikkat çekti. Rektör Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu’nun imzasını taşıyan davetiyede “Ekümenik Patrik Bartholomeos I için düzenlenen fahri doktora unvanı takdim törenine katılımızı saygılarımla rica ederim” ifadesi kullanıldı.

TÜRKİYE TANIMIYOR

Ancak Türkiye resmi devlet politikası ile Lozan Anlaşması’nı işaret ederek patriğin 6. yüzyıldan gelen ‘ekümenik’ sıfatını tanımıyor. Nedeni ise bu unvanın patrikhaneyi bir azınlık kilisesi olmaktan çıkarıp evrenselleştirmesi. Ankara resmen ekümenik sıfatını tanımasa da Patrik Bartholomeos, ‘Ekümenik Patrik’ unvanıyla bütün dünyada bulunan 300 milyon Ortodoks Hıristiyanın ruhani lideri olarak tanınıyor. Tartışma son olarak 2008 yılında Başbakan Erdoğan ’ın Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ile düzenlediği ortak basın toplantısında gündeme gelmişti. Erdoğan, “Patrikhane konusunda şu ana kadar gösterdiğimiz ilgi, alaka ortadadır. Aslında ekümeniklik konusu Hıristiyan-Ortodoks dünyasının kendi iç sorunudur. Bizler şu anda bu konuyla ilgili bir çalışma yapıyoruz” demişti.

BİRİNCİ TAHTIN SAHİBİ

Patrik Bartholomeos, ‘ekümenik’ unvanı ile İstanbul -Yeni Roma Başepiskoposu olarak Ortodoks Kiliseleri arasında birinci tahta sahip oluyor, Ortodoks ruhani liderlerinin yaptığı toplantılara başkanlık ediyor. Bu liderler arasında İskenderiye, Antakya ve Kudüs, Moskova, Sırbistan, Romanya, Bulgaristan ve Gürcistan patrikhaneleri de, Kıbrıs, Yunanistan, Polonya, Arnavutluk, Çek, Slovakya, Finlanda ve Estonya gibi bağımsız Ortodoks kiliseleri de bulunuyor. Avrupa, Amerika, Asya ve Avustralya’da çok sayıdaki başepiskoposlar ve mitropolitler de bu toplantılara katılıyor. Patrik, bağımsız kiliselerin arasındaki ilişkileri de koordine ediyor.