Fener Rum Patriği Barthelemeos, Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı eskiden Rumların yaşadığı tarihi Mustafapaşa'da restorasyon çalışmaları tamamlanan Aios Nichole Kilisesi'nin açılışını yaptı ve bahar ayinini yönetti.

 

Barthelemeos, Türkiye ile Yunanistan arasındaki dostluk ilişkilerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak üzere düzenlenen 'Gönül Bağı Festivali'nin de açılış törenine katılarak konuşma yaptı. Patrik, konuşmasında hoşgörü ve barış mesajları verdi.

 

Kilisenin açılışı ve arkasından düzenlenecek olan bahar ayinine katılmak üzere Yunanistan, Amerika, İstanbul ve İzmir'den yaklaşık 500 kişi de Mustafapaşa'ya geldi. Ayinden önce otobüslerle gelen kafile, esnafın yüzünü güldürdü. Hediyelik eşya, restaurant ve cafeler ziyaretçilerle doldu. Beldede görev yapan Nevşehir Jandarma At-Köpek Eğitimi ve Meslek Edindirme Kurs Merkez Komutanlığı (JAKEM)'e bağlı atlı birlikler de büyük ilgi gördü. Ayin öncesinde kiliseye gelenler hazırlanan masada mum yaktı ve dilek tuttu.

 

Fener Rum Patriği Barthelemeos, saat 18.00 sıralarında restorasyon çalışmaları tamamlanan Aios Nichole Kilisesi'ndeki ayine katılmak üzere beldeye geldi. Ayinde İncil'den bazı bölümler okundu, dualar edildi. Ayin, Barthelemeos'un Rumca yaptığı dua ve konuşmasıyla son buldu.

 

Barthelemeos, ayin sonrasında kilisenin bahçesinde düzenlenen 'Gönül Bağı Festivali'nin açılış törenine katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Mustafapaşa Belediye Başkanı Levent Ak, buradan dünyaya barış, hoşgörü ve dialog mesajları vermek istediklerini söyledi.

 

Ak, dünyanın medeniyetler arası dialoğa her zamankinden daha fazla ihtiyacı olduğunu da vurguladı.

 

Patrik Barthelemeos konuşmasının Türkçe olarak yaptığı kısmında, Kapadokya'nın manevi atmosferi ile kendilerini daima çektiğini söyledi.

 

Kapadokya'nın Hristiyanlığın en eski döneminden itibaren kutsal şahsiyetlerin yetiştirdiği bir bölge olduğunu kaydeden Patrik, "Sadece Tanrı sevgisi ile yola çıktılar. Sayısız zorluklara göğüs germişlerdir. Hristiyan - Müslüman ayrımı yapmadan bu topraklarda sevginin yolunda ömrünü tamamlamış herkesin mekanı Cennet olsun" diye konuştu.

 

Tören sonrasında Mustafapaşa Belediye Başkanı Levent Ak tarafından Patrik Barthelemeos'a plaket ve çini tabak hediye edildi.

 

Fener Rum Patriği Barthelemeos ve beraberindeki heyet sabah saatlerinde Aziz Vasilios Kilisesi'nde düzenlenecek olan ayine katılmak üzere Niğde'ye gidecek. (F5haber)