Oyuncu Muhammet Uzuner, 21 yıldır cezaevinde olan İlhan Sami Çomak’ın hikâyesini yazdığı mektuplar üzerinden aktaran uzun metraj belgeselde İlhan Sami Çomak’ın sesi oldu. Uzuner, çekimleri tamamlanan “Gönderen: İlhan Sami Çomak” adlı belgeselde İlhan Sami Çomak’ın cezaevinden yazdığı mektupları seslendirdi.


UZUNER, ÇOMAK’IN CEZAEVİNDEN YAZDIĞI MEKTUPLARI SESLENDİRDİ

İlhan Çomak’ın hayatını cezaevinden yazdığı mektuplar üzerinden anlatan “Gönderen: İlhan Sami Çomak” isimli belgeselin çekimlerinde sona gelindi. Yönetmenler Çiğdem Mazlum ve Sertaç Yıldız’ın İlhan Sami Çomak ile uzun zamandır sürdürdüğü mektuplaşmalar üzerinden kurgulanan belgeselde, Oyuncu Muhammet Uzuner Çomak’ın sesi oldu. Mektuplarda, Çomak’ın 21 yıldır hala devam eden cezaevi yaşamı, 21 yıllık çetrefilli hukuk arayışı, ailesiyle devam eden güçlü ilişkisi ve cezaevinde yarattığı şair kimliğine ilişkin yazdıkları yer alıyor. 


BELGESEL YAKINDA TAMAMLANACAK

21 yıldır hiçbir delil olmamasına rağmen cezaevinde olan İlhan Sami Çomak’ın hikâyesi Türkiye’de hukukun nasıl işlediğine dair en çarpıcı örneklerden biri. 1994’te, 21 yaşındayken İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümünde öğrenciyken cezaevine atılan Çomak, yazdığı mektuplardan birinde, “Adalet unutulmamaktır” diyerek özetliyor yaşadıklarını. İlhan’ın cezaevinde yaşadıklarına paralel olarak ailesinin yaşadıklarına da tanıklık eden belgesel yakında izleyiciyle buluşacak.

İLHAN ÇOMAK KİMDİR?

İlhan Çomak, 1973 yılında Bingöl Karlıova’da doğdu. 1994 yılında yoğun işkenceler gördüğü bir gözaltı süresinden sonra tutuklanarak İstanbul’daki Bayrampaşa Cezaevine konuldu. Yargılanması, polisin işkenceyle düzenlediği ifade tutanakları esas alınarak, Devlet Güvenlik Mahkemesinde gerçekleşti. En nihayetinde bu işkenceli sorgularla düzenlenmiş tutanaklara dayanılarak ve somut hiçbir delil olmadan, 2000 yılında müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Yargıtayın cezasını onamasının ardından AİHM’ye başvurdu. AİHM, 2007 yılında aldığı kararla İlhan’ın adil yargılanmadığına ve yargılanmamın yenilenmesine hükmetti. 2013’te yeniden yargılanmasına başlandı. Avukatları, 20 yılı aşkın tutukluluk süresini göz önünde bulundurarak tahliyesini istedi, ancak mahkeme, ‘delil karartma’ şüphesiyle tutukluluğunun devamına karar verdi. En son 2 Temmuz 2015’te yapılan duruşmada da mahkeme aynı kararı verdi. 21 yıldır cezaevinde olan İlhan Sami Çomak’ın Gitmeler Çiçek Kurusu, Açık Deniz, Günaydın Yeryüzü ve Kedilerin Yazdığı İlahi isimli 4 şiir kitabı bulunuyor.

Yönetmenler

Çiğdem Mazlum/Sertaç Yıldız