Avrupa Organik Kümeleri Projesi kapsamında Almanya, Fransa, Yunanistan ve Türkiye’den organik sektörü temsilcileri Ege İhracatçı Birlikleri’nde biraraya geldi.

AB Sivil Toplum Diyaloğu II programı kapsamında desteklenen Avrupa Organik Kümeleri Projesi katılımcıları Ege İhracatçı Birlikleri'nde düzenledikleri panelle projeye start verdi.

Avrupa Organik Kümeleri Projesi açılış toplantısında konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Organik Komitesi Başkanı Mehmet Ali Işık, Türkiye'de 20 yıl önce başlattıkları organik tarım hareketinin önemli bir eşik noktasına geldiğini, yıllardır sektöre verdikleri emeklerin meyvelerini toplamaya başladıklarını söyledi.

Dünyada artık birçok ülkenin organik tarım için yüzde bazında üretim hedefi koyduğunu, Türkiye'nin de ilk etapta üretiminin yüzde 5'ini organik yapmayı öngördüğünü dile getiren Işık, Türk tüketicisinin organik tarım ürünlerine olan ilgisinin sevindirici olduğunu söyledi.

Türkiye’de ve dünyada organik tarım pazarının her yıl yüzde 25 oranında büyüdüğünü anlatan Işık, “Artık organik ürünler büyük marketlerde satılmaya başladı, normal ürünlere göre fiyat makası daraldı, ürünler topraktan rafa kadar izlenebiliyor. 20 yıl önce çıktığımız yolda önemli noktalara geldik. Meyveleri almaya başladık. İşbirliği ve sivil toplum örgütleri ile diyalog çok önemli. Bu proje ile sivil toplum kuruluşları ile birlikte çalışacağız. Kümelenerek yeni pazarlar yaratmak istiyoruz” dedi.

Organik tarım ürünleri pazarının henüz küçük olmasına rağmen büyüme hızının sevindirici olduğunu söyleyen Işık, “Şimdi organik tarımda asıl zorlu aşamaya geldik. Pazardaki yapılanma ve mevcut pazarı büyütmek. Organik ürünlerin ağırlıklı pazarı olan AB ülkelerine yeni pazarları eklemek amacıyla 27 firma ile bir küme oluşturarak strateji belirledik. ABD, Rusya, İskandinavya ve Uzakdoğu ülkelerini hedef pazar olarak seçtik. 3 yıllık bir projeyle bu ülkelerin fotoğrafını çekerek organik tarım ihracatını artırmayı hedefliyoruz” dedi.

Toplantıda AB Organik Kümeleri Projesi hakkında bilgi veren Proje Koordinatörü Ekin Taşkın, AB'nin 140 bin avro ile destekleği proje kapsamında bir iletişim ağı kurulacağını, üretici birlikleri ve girişimler için yeni pazarlama kanallarının açılacağını, alıcı ve satıcıyı bir noktada buluşturacak online pazarlama platformu oluşturulacağını, bir ürün fiyat karşılaştırma sistemi kurulacağını ifade etti.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uygun Aksoy, Türkiye’de organik sektörünün 1980’li yıllarda Avrupalı alıcıların organik incir talep etmesi üzerine hayata geçtiğini ve zamanla hem ürün çeşitliliğinde, hem de üretim yapılan alanlarda ve üretim bölgelerinde artış olduğunu kaydetti. Aksoy, “İzmir, Manisa, Aydın, Şanlıurfa, Samsun, Çanakkale, Erzurum ve Gümüşhane’de yoğun şekilde organik üretimi yapılıyor. Türkiye’de perakende zincirlerinde ekolojik ürün standları büyüyor, satılan ürünler çeşitleniyor” diye konuştu.

Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Ertem ise, organik sektörü için yapılan projelerin ve çabaların sektöre yarar sağlaması için sektörün katılımcı olması gerektiğine işaret etti. Avrupa’da, Türkiye’nin ilaç kalıntısı konusunda imaj sorunu yaşadığına işaret eden Ertem, yapılacak eğitim çalışmaları ile Türk organik sektörünün bu imaj sorununu aşacağını kaydetti.

Ege İhracatçı Birlikleri “Organik Tarım için Avrupa Kümelerarası İşbirliği Platformunun Geliştirilmesi Projesi“ (Avrupa Organik Kümeleri Projesi) ile ABGS tarafından yürütülen Türkiye ve AB Sivil Toplum Diyalogu-II programı kapsamında başvurusu bulunan 395 proje arasından seçilen 24 projeden biri olarak hibe almaya hak kazandı. Toplam bütçesi 156 bin Euro olan Avrupa Organik Kümeleri Projesi’nin yüzde 90’lık kısmı (140.429,28 Euro) Avrupa Birliği tarafından destekleniyor.

NTVMSNBC