Cumartesi anneleri, oturma eyleminin 360. haftasında Galatasaray'da bir araya geldi. Bu hafta eylemin gündeminde Dargeçit kayıpları ile Murat Yıldız vardı. Dargeçit kayıplarından Abdurrahman Coşkun'un yengesi, "Düşünebiliyor musunuz, bir anne, oğlunun kemiklerini bulabilmek için adak adıyor. Bu nasıl bir acıdır biliyor musunuz?" diye sordu.

 

Cumartesi anneleri, oturma eyleminin 360. haftasında Galatasaray'da bir araya geldi. Bu haftaki eylemlerinde Dargeçit kayıplarına dikkat çektiler.

 

DARGEÇİT'TE NE OLDU?

29 Ekim 1995 tarihinde Dargeçit'te çok sayıda eve baskın düzenleyen askerler, Davut Altınkaynak (13), Seyhan Doğan (14), Nedim Akyön (16), Abdurrahman Coşkun (21), Hikmet Kaya (24), Süleyman Seyhan (57) ve Hazni Doğan'ı (9) gözaltına alarak Dargeçit Tabur Komutanlığı'na götürdü. Hazni Doğan, serbest bırakılırken, Süleyman Seyhan'ın daha sonra cesedi bulundu. Diğerlerinden ise bir daha haber alınamadı.

 

Aileler dün gittikleri Dargeçit'te savcılık gözetiminde yapılan kazının ardından kendi olanakları ile arama yaptıkları kuyuda insana ait kemikler buldu.

 

'BU ACIYI ANLIYOR MUSUNUZ?

Bugünkü eyleme katılan Abdurrahman Coşkun'un yengesi Mukaddes Coşkun, kayıpların fotoğraflarını tek tek göstererek, "Bir anne, oğlunun kemiklerini bulmak için adak adıyor. Düşünebiliyor musunuz, bir anne kemikleri için adak adıyor. Bu nasıl acıdır, biliyor musunuz?" dedi. "Hiç mi vicdanınız yok?" diye soran Coşkun, "Kimlerin kaybettiğini de söyledik, isimleri de tek tek verdik. Hiçbir şey yapılmadı, ancak belediye başkanı olarak ödüllendirildiler. Artık bir şey yapın, bize kemiklerimizi verin" dedi.

 

Hazni Doğan'ın yeğeni Evin Doğan Türkçe, akrabası Nevin Doğan da Kürtçe yaptıkları konuşmalarda mesajları aynıydı: Bize kemiklerimizi verin.

 

Davut Altınkaya'nın dayısı Mecit Kaya da Kürtçe yaptığı konuşmasında, "Kaybedilen insanlarımızın kemiklerini devlet artık bize versin" dedi.

 

'BANA ARTIK OĞLUMUN YERİNİ SÖYLEYİN?'

Eylemde 17 yıldır oğlunu arayan Murat Yıldız'ın annesi Hanife Yıldız söz aldı. Konuşmakta zorlanan anne Yıldız, "17 yıldır bana değil, kaybedenlere, savcılara, polislere inanıyorlar" dedi. Artık yaşlandığını söyleyen Hanife Yıldız, "Eğer oğlum, dedikleri gibi feribottan atlayıp kaçmışsa o zaman nerede? Neden beri aramadı? Ya da neden hiçbir yetkili bana oğlun nasıl diye sormadı? Bana artık oğlumun yerini söyleyin" dedi.

 

MURAT YILDIZ NEREDE?

Murat Yıldız, gözaltına alındığında 20 yaşındaydı. Sivil polislerin de bulunduğu bir kafeteryada çıkan tartışmada silahla havaya ateş açtı. Bu nedenle polis tarafından karakola çağrıldı. 23 Şubat 1995 tarihinde anne Hanife Yıldız, avukatıyla birlikte tek çocuğu Murat'ı kendi elleriyle İzmir Bornova Özkanlar Asayiş Şubesi'nde Komiser Ramazan Kaya ile polis Tahir Şerbetçi'ye teslim etti. Bu anne Yıldız'ın oğlunu son görüşü oldu. Polisler, Murat Yıldız'ı İstanbul'a götürülürken saat 22.00'de feribottan atlayıp yüzerek kaçtığını iddia etti.

 

Anne Hanife Yıldız tüm yasal yollara başvurdu. Ancak, oğlu Murat Yıldız'ı kaybeden polislere sadece 1 lira 18 kuruş ceza verildi.

 

'İKİ BELEDİYE BAŞKANINI GÖREVDEN ALACAK MISINIZ?'

Eylemde, İHD Kayıplar Komisyonu adına okunan açıklamada da, Dargeçit kayıpları ile ilgili olarak şu sorular yer aldı:

 

"Adalet Bakanı'na soruyoruz: Toplu mezarların, ölüm kuyularının açılması mesai saatleri ile mi sınırlı olmalı? Bu kadar bürokratik işlem mi gerektirmeli? Genelkurmay Başkanı'na soruyoruz: Savcının iddiaları karşısında ne söyleyeceksiniz? Komutanı olduğunuz ordu, 13-14 yaşındaki çocukları vahşi işkencelerle kaybederek mi vatanı koruyacak?

 

İçişleri Bakanı'na soruyoruz: Evlatlarımızın failleri belediye başkanı olmuşlar. İnsanlığa karşı suç işleyen Bodrum Gümüşlük Belediye Başkanı Emekli Albay Mehmet Tire ve Sivas Çepni Belediye Başkanı Emekli Albay Hurşit İmren'i görevden alacak mısınız? CHP Genel Başkanı'na soruyoruz: Partinizin Çepni Belediye Başkanı Emekli Albay Hurşit İmren gözaltında kaybedilen evlatlarımızın failidir. Kendisini partiden ihraç etmeyi düşünüyor musunuz? Demokrat Parti Genel Başkanı'na soruyoruz: Partinizin Gümüşlük Belediye Başkanı Emekli Albay Mehmet Tire gözaltında kaybedilen evlatlarımızın failidir, kendisini partiden ihraç etmeyi düşünüyor musunuz?" (ANF)