Kadıköy'de arkadaşları ile kartopu oynarken bir işyeri sahibinin camına kartopu isabet etmesi üzerine gazeteci Nuh Köklü'yü bıçaklayarak öldürmesine tepki gösteren arkadaşları mahallede çeşitli çalışmalar başlattı. Kadıköy'deki birçok işyeri de camlarına "Bu işyerine kartopu atılabilir" yazıları astı.

Nuh Köklü'nün katledildiği yer ve onu öldüren kişinin dükkanının etrafı “bir bellek müzesi” ne dönüştürüldü. Soğuk ve karlı havaya rağmen Kadıköy Yeldeğirmeni halkı ve arkadaşları cinayet mahalline mumlar bırakmaya, yazılar asmaya devam ediyor. Cinayetin işlendiği alan adeta bir taziye bölgesi halini almış durumda.









Yeldeğirmeni Dayanışması’ndan arkadaşları katledildiği Kadıköy İlçesi Yeldeğirmeni (Rasimpaşa Mahallesi) Karakolhane Caddesi’nin isminin “NUH KÖKLÜ” olarak değiştirilmesi için bir imza kampanyası başlattı. Nuh Köklü ve arkadaşlarının kartopu oynadıkları ve Karakolhane Caddesi’ne çıkan Beydağı Sokağın adının da “Kartopu Sokağı” olarak değiştirilmesi talep ediliyor.

Değişiklik için Nuh Köklü'nün katledildiği yerde imza standı açılırken Change.org üzerinden de imza toplanıyor. ( )

Kampanya çağrısında şöyle deniliyor:

“Canımız, dostumuz, yoldaşımız NUH KÖKLÜ'nün adını, fikirlerini, rüyalarını yaşatmak ve bu olayı unutmamak/unutturmamak amacıyla; Karakolhane Caddesinin ismini Nuh Köklü Caddesi olarak ve Beydağı Sokağı'nın ismini Kartopu Sokağı olarak değiştirmek için siz de imzalarınızla destek olun.”

TABELALAR ASILDI

Bu arada cadde ve sokağın ismi değiştirilsin diye imza kampanyası yapılırken mahalleli tarafından fiili olarak da gereken değişiklik yapıldı. “Nuh Köklü Caddesi” ve “Kartopu Sokağı” tabelaları asıldı.

FAŞİZME KARŞI “TOP”LU MÜCADALE

Nuh Köklü'nün arkadaşları ayrıca 21 Şubat Cumartesi saat 16:00'da, Mehmet Ayvalıtaş Meydanı'ndan, Yeldeğirmeni'ndeki Ali İsmail Korkmaz Parkı'na Nuh Köklü’nün yürüdükleri sokaklardan Nuh'un yanında olduklarını göstermek için bir yürüyüş düzenleyecek.

Yürüyüş için Nuh Köklü’nün de içinde yer aldığı Karşı Lig’in yürüyüşe çağrısı şöyle oldu:

Faşizme Karşı 'Top'lu Mücadele: Nuh için, Nuh'a Dair...

Bazen kifayetsiz kalır kelimeler, yutkunursunuz, boğazınızda düğümlenir... Biz gollerimizi; ırkçılığa, milliyetçiliğe, cinsiyetçiliğe, nefret söylemine ve ayrımcılığa atıyoruz derken, katil bir cani çıkar karşımıza ve cinsiyetçi küfürler savurarak, içinde biriktirdiği kin ve nefret söylemleriyle üzerimize saldırır ve bir yoldaşımızı, kardeşimizi, dostumuzu bizden koparır gider...

Onurlu bir uzun yürüyüştü Nuh'unkisi, tıpkı bizimkiler gibi, yeni bir dünyanın kurulabileceğine, omuz omuza dayanışma düşüncesi altında kolektif bir yaşam ağının oluşabileceğine dair bir inançtı...

Kimimiz yakından değiyordu O'nun yüreğine, kimimiz çemberin daha dışındaydık, kimimiz belki de sadece ismini biliyorduk. Ama ortak kaygılarımız/fikriyatımız aynıydı; gollerimizi faşizme karşı atacaktık, faşizme karşı 'top'lu mücadele edecektik her alanda; futbol sahasında, sokaktaki eylemde, gündelik yaşam alanlarımızda...

Sıradan/gündelik faşizme, sıradanlaşan kötülüğe, kin ve nefret söylemine kurban verdik Nuh yoldaşımızı! Hayatı boyunca 'Köklü' bir direniş peşinde koştu Nuh. İşsiz olduğu son zamanlarında, sistemin çatlaklarını ortaya çıkarıp bunun üzerine omuz omuza, kol kola bir dayanışma ağı örmeliyiz derdi. Nuh'u daha yakından tanıyan insanlar Latin Amerika hayranı olduğunu bilir. Konuşmalarında E. Galeano'dan ve Latin Amerika futbolundan alıntılar yapar, futbol kültürünün kapitalizmle birlikte yok olduğunu söylerdi...

Birçoğumuz gibi endüstriyel hale gelen futbola 'karşı'ydı ama futbol tutkunuydu... Biz, bir 'cam' parçası uğruna bir 'can' alan 'kindar nesiller' değil; her alanda birbirine omuz veren, arkadaşı düştüğünde yerden kaldıran, kartopu oynarken kin ve nefret söylemine maruz kalmayan, sokakta özgürce futbol oynarken komşusunun camını kıran ama yaptığından mahçup olan nesiller istiyoruz! 'Nuh'un rüyası'nı dile getirmek için Karşı Lig ahalisi olarak 21 Şubat Cumartesi günü tüm oyuncularımızla birlikte Nuh kardeşimizin katledildiği yere yürüyoruz.

Çünkü bir kartopunun cama gelmesi sonucunda bir 'can'ımızdan olmaya tahammül edemiyoruz! Yaşanan nefret cinayetine karşı duyarlı kamuoyunu, politik aktivistleri, partileri, taraftar gruplarını, sendikaları, Nuh yoldaşın basın emekçisi dostlarını, işsizleri ve diğer muhalif insanlarımızı 'bir' olmaya, omuz omuza birlikte hareket etmeye çağırıyoruz!

Son sözümüz: Büyümeyin, içinizdeki çocuk hep baki kalsın...

Buluşma Yeri: Mehmet Ayvalıtaş Meydanı Saat: 16:00

Karşı Lig / #NUHKÖKLÜ

(Deniz Güneş / Demokrat Haber)