Sınavın, notun olmadığı, ders katılımının şart olduğu bir projede tamamen gönüllü hocalardan sistem matematiği değil, bilimsel matematik öğrenen binlerce genç, başka bir yaşamın mümkün olduğunu gördükleri Matematik Köyü'nün maddi darboğaza düşmesinden büyük endişe duyuyor.

Başka bir yaşamın mümkün olabildiğini gösterebilmek ve sisteme hizmet eden değil, araştırmacıların matematiğini öğreten Nesin Matematik Köyü'nün haciz kıskacında olduğunu, bir kısmınız okumuş veya duymuşsunuzdur.

İzmir-Selçuk Şirince'de her türlü yeşilin kuşattığı bir ortamda, matematiğe gönül vermiş ustaların elinde matematikle yeniden yoğrulan liseliler ve üniversiteliler kadar, birçoğumuzu da üzdü ve endişeye sevk etti bu durum.

Bugüne kadar Matematik Köyü ile ilişkisini olumlu ve destekler duygularla sürdüren EDP İzmir İl Yöneticileri de "Ne yapabiliriz?"i tartışmak ve destek olmak düşüncesi ile bu haftaki il yönetim kurulu toplantısını Matematik Köyü'nde gerçekleştirdi. Çevre, tarih ve yerel sorunlarla ilgili mücadeleci kişiliğiyle İzmir kamuoyunun yakından tanıdığı Av. Arif Ali Cangı başkanlığında toplanan EDP İl Örgütü, Matematik Köyü’nü yaşatmak için yapabilecekleri görüştü.

Her zaman olduğu gibi destekçilerini güler yüzüyle ve dostça karşılayan Matematik Köyü'nün kurucusu Prof. Dr. Ali Nesin, köyün bugüne kadar olduğu gibi, bugünden sonra da bağışlarla ayakta duracağına yürekten inandıklarını dile getirdi.

Ve Ali Nesin açıklayınca görüldü ki, böylesi bir vahanın ayakta kalmasının gerekliliğine yürekten inananlar, haciz haberleriyle harekete geçmiş ve bu yılki maddi açığın bir kısmı karşılanmış. Ama tabii işin bununla bitmediğini ve Matematik Köyü'nün yaşatılması ve daha da genişlemesi için her türlü katkıya gereksinim olduğuna da dikkat çekti Prof. Ali Nesin...

Örneğin köyde şu anda hocaların kalması için yeterli sayıda bina yok. 200 kişilik bir toplantı salonu ile büyük bir kütüphane de yapılacaklar arasında... Tüm bunlar için oldukça yüklü bir miktara gereksinim var. Halkın desteğine her zaman inanan Ali Nesin, geçen yılın giderleri için yaptıkları çağrıya aldıkları olumlu geri dönüşlerle bir önceki dönemi maddi sıkıntısız tamamladıklarını belirtirken, bu yıl böylesi bir çağrıyı yapmadıklarını söyledi, ardından da "Ama şu anda büyük maddi sıkıntı içindeyiz" dedi.

Matematik Köyü'nde 15 günlük kurs sürelerinde kalan lise öğrencileri ortalama günlük 35 lira, üniversite öğrencileri ise 7 lira gibi düşük bir ücret ödüyorlar. Hocalar ise hiç ücret olmadan katılıyorlar eğitime, yol paralarını da kendileri vererek geldikleri köyde. Sabah 07.00'de başlayan köy yaşamı günde 8 saat matematik dersinin yanı sıra, tüm birimlerin temizliğinin ve yemek hazırlığının öğrenciler tarafından tamamlanması ve güzel sohbetler ile sona eriyor. Matematik Köyü'nde yüksek sesle konuşmak, yüksek sesle müzik dinlemek yok. Olmayan bir şey de televizyon.

1973 yılında Aziz Nesin tarafından kurulan Nesin Vakfı bünyesinde 2007 yılında Prof. Dr. Ali Nesin tarafından hayata geçirilen Matematik Köyü projesinin ilerlemesinin ve bugünlere kadar gelmesinin de bağışlarla olduğunu düşünürsek, boğulmaya çalışılan bu oluşumun ayakta durmasını sağlamak zor olmasa gerek.

Sadece bu yaz matematiğe gönül vermiş 2 bin öğrencinin usta ellerde eğitildiği Matematik Köyü'nde, oluşturulmaya çalışılan başka bir yaşamın mümkün olabildiğine gözlemlenebilir.

Köye ürkek adımlarla adım atan gençlerin ayrılırken kendilerine olan güvenlerine ve dünyaya bakışlarındaki olumlu gelişmenin örneklerine tanık olabilirsiniz.

Bir hocanın söylediği gibi "Para sorunu var ama, para Matematik Köyü'ne hakim değil".

Kolektif bir ruhla kurulan ve aynı ruhla bugüne kadar gelen Matematik Köyü'nün önemi, özelleştirilmeye çalışılan devlet üniversiteleri düşünülünce daha bir ortaya çıkıyor.

Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da devletin saldırısının kaçınılmaz olduğu Nesin Matematik Köyü'nü yaşatmak hepimizin görevi olmalı.

Bağışlar için hesap numarasın hatırlatalım:

Nesin Vakfı İş Bankası Parmakkapı Şubesi Şube Kodu: 1042

IBAN No: TR170006400000110420687054

DEMOKRAT HABER